Kuikenmarkt in de ban van de hitte

21-07 | |
De kuikenmarkt wacht met smart op een daling van de mengvoerprijzen. - Foto: Hans Prinsen
De kuikenmarkt wacht met smart op een daling van de mengvoerprijzen. - Foto: Hans Prinsen

Pluimveeslachterijen pasten hun planningen eerder deze week aan de extreme hitte aan.

Dinsdag en woensdag werden minder kuikens aangevoerd en werd eerder gestopt met slachten. Al met al zijn de slachterijen goed ‘door de hitte gerold’, excessen hebben zich niet voorgedaan.

De dagen waarop minder werd geslacht moe(s)ten daarna worden ingelopen door dan juist wat meer en langer te slachten. Dat kuikens tijdens die hitte nauwelijks groeien, is qua slachterijplanning een voordeel. Die groeivertraging ontlast de markt een beetje.

Vraag is minder in vakantietijd

Die lagere aanvoer deze week paste qua verkoop, want de vraag is duidelijk minder, nu de vakantietijd is aangebroken. De verkoop is rustig, de afzet ‘hobbelt stabiel verder’.
Dit alles leidt tot stabiele, onveranderde prijzen.

De vrije-kuikenprijs bleef € 1,10 tot € 1,12 per kilo levend gewicht. Ook de Belgische Deinze notering voor vrije kuikens was stabiel op € 1,20 tot € 1,22 per kilo.

De contractprijzen staan ook onder druk. De Belgische ABC-prijs daalde voor deze week met een cent naar € 1,23 per kilo en houdt dat voor volgende week vast. De VCN noteerde voor deze week driekwart cent lager op € 1,1100, maar dat kan ook zo maar een cent minder worden.

Voer- en energieprijzen

Gedurende de vakantietijd, pakweg nog een week of zes, zal er naar verwachting weinig veranderen. De afzet loopt rustig door, het aanbod is ruim. De industriële verwerkers draaien ook in de ‘vakantiemodus’ en nemen minder af dan gebruikelijk.

En dan? De markt zit hartgrondig te wachten op daling van de mengvoerprijzen, zegt een slachter. Doelend op de daling van de grondstofprijzen, die gevolgd wordt door druppelsgewijze daling van de mengvoerprijzen. Daar moet de rek vandaan komen, meent hij.

Stijging energieprijzen

Voor de iets langere termijn, vanaf van het najaar, is de grote vraag wat de stijging van de energieprijzen zullen betekenen voor de vleeskuikenhouders. Die zal naar verwachting leiden tot een driedeling: pluimveehouders met alternatieve energie (houtkachel, vergister), pluimveehouders met een doorlopend energiecontract en pluimveehouders die hun energiecontract moeten vernieuwen (tegen hogere tarieven). Met grote verschillen in kostprijs tussen bedrijven tot gevolg. Gaan slachterijen daarmee in hun prijsvorming rekening houden?

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer