Kuikenmarkt leeft op door krap aanbod

09-01-2020 | |
De kuikenprijzen stijgen licht dankzij een goede vraag en beperkt aanbod. - Foto: Koos Groenewold - Foto: Koos Groenewold
De kuikenprijzen stijgen licht dankzij een goede vraag en beperkt aanbod. - Foto: Koos Groenewold

De kuikenmarkt wordt week op week vriendelijker. De vraag is goed en het aanbod niet al te ruim. Het brengt de rust en het herstel waar al lang naar uitgekeken werd.

Terugkijkend begon het herstel al voor de feestdagen. In tegenstelling tot vorig jaar hadden slachterijen strak gepland. Soms zo strak dat ze nog graag een extra wagentje vrije kuikens lieten aanrukken. Daardoor trokken de kuikenprijzen juist in de luwe weken van de feestdagen al aan.

Effect van beperkt aanbod zet versterkt door

En het effect van beperkt aanbod zet nu versterkt door; slachterijen komen nog steeds goed leeg en kunnen volop voor de versmarkt produceren. Er hoeft geen kip de vriezer in. En doordat er geen voorraad is van de feestdagen die nu voor de voeten loopt, trekt de kuikenmarkt vlot aan.

Bijkomend voordeel is dat de feestdagen in het oosten van Europa doorlopen tot en met Driekoningen (maandag 6 januari). Daardoor komt er ook deze week nog heel weinig kip uit Polen en Oekraïne.

Speculanten en prijskopers krijgen minder

Afnemers moeten daarom bij de inlandse aanbieders aankloppen. En dat geeft slachterijen de luxe positie als eerste hun trouwe afnemers te bedienen. Speculanten en prijskopers krijgen minder of moeten in de buidel tasten.

Slachterijen slachten extra kippen

Doordat slachterijen goed leeg komen en er extra vraag is, slachten ze ook extra kippen. De Barneveldse notering van vrije kuikens plust daardoor deze week zelfs € 0,03 per kilo. Deze komt daarmee op € 0,86 tot € 0,88 per kilo. Vrije kuikens in Deinze boeken € 0,02 bij en komen op € 0,84 tot € 0,86 per kilo.

De meeste contractnoteringen stijgen ook. Remkes (GPS), CFG (Frisia) en Jan van Ee stijgen € 0,01. De VCN stijgt een kwartcent naar € 0,73 per kilo. Esbro blijft onveranderd op € 0,78 per kilo. Deinze boekt voor de derde week op rij € 0,01 per kilo bij en komt op € 0,83 per kilo.

Stabiele aanvoer verwacht

Het aanbod in Nederland, België en Duitsland blijft goed gepland. Ook voor de komende weken verwachten slachterijen een stabiele aanvoer. Ook de vraag naar kip en de export van poten en botproducten blijft naar verwachting goed lopen.

Alleen het aantrekken van de import is een onzekere factor. Door de feestdagen zijn productiedagen weggevallen. En net als hier beleveren de Oost-Europeanen eerst hun trouwe afnemers op de lokale markten, voordat ze kip gaan afzetten op de voor hen ‘overschotmarkt’ in West-Europa. Dat de import vanuit die landen weer komt is een zekerheid, alleen het moment waarop laat zich moeilijk voorspellen.

Prijzen vrije kuikens maken pas op de plaats

Daardoor verwachten marktdeelnemers dat de prijzen van vrije kuikens niet meer zulke grote stappen gaan maken als deze week, nu ze op een hoger niveau dan de contractnoteringen zijn gekomen. Ook de Belgische ABC-prijs zal naar verwachting nu eerst een pas op de plaats gaan maken. Voor de Nederlandse contractnoteringen lijkt nog wel wat ruimte naar boven. De VCN zal nog wat verder stijgen.

Prognose: vrije kuikens stabiel, contracten stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer