Doorgaan naar artikel

Kuikenmarkt loopt goed, maar is ook goed gevuld

Foto: Lex Salverda premium

Foto: Lex Salverda

De kuikenmarkt loopt niet verkeerd, en toch begint het langzaamaan wat meer te schuren. Door een optelsom van oorzaken neemt de spanning toe. Dat uit zich in dalende noteringen.

Zo verlaagde Esbro deze week zijn notering voor reguliere kip met € 0,01 naar € 1,165 per kilo levend. En ook de vrije vleeskuikens in Deinze zakken een cent en komen daarmee op € 1,25 tot € 1,27 per kilo. Deze week hield de Nederlandse vrije markt nog stand, maar de notering voor volgende week bezwijkt onder de druk. Na een stabiele prijsrally op € 1,19 tot € 1,21 per kilo, zakt de Barneveldse notering volgende week met maar liefst € 0,03 naar € 1,16 tot € 1,18 per kilo levend gewicht.

De verlaging van Barneveld is significant. Toch is er geen paniek en liep de markt geen zware averij op. Het is gewoon nét wat veel, en dan is er weinig nodig om druk te laten ontstaan. Zo is het aanbod van slachtrijpe kip ruim voldoende. Slachterijen krijgen het aanbod weggewerkt, maar van een tekort is geen sprake. Dat is geleidelijk zo ontstaan vanuit de periode met korte weken door de feestdagen. Om niet vast te lopen, hebben planners toen opzetdata naar achteren geschoven. Maar nu pluimveehouders een goede marge kunnen draaien, wil niemand lang leeg liggen. Daarom zijn alle stallen vol en kan het vooruitschuiven niet ongelimiteerd doorgaan.

Als slachterijen gaan schuiven met slachtdata omdat de aantallen groot zijn, blijven kippen langer in het hok en komen er bij levering ook meer kilo’s van de slachtlijn. Dan stijgt het volume extra hard.

Ook andere oorzaken worden genoemd, zoals overschotten van traaggroeiers die via de reguliere markt wegstromen en problemen die slachterijen in het zuiden hebben met de NVWA. Als daardoor minder dieren worden uitgeladen, blijven er meer over die zwaar worden.

Het is allemaal niet onoverkomelijk, maar het geeft net wat meer druk. Na een dertien weken lange, stabiele periode houdt ook de Belgische contractprijs geen stand. De ABC-prijs zakt een cent en komt op € 1,24 per kilo uit. Ook andere contractnoteringen zullen naar verwachting volgende week licht dalen. Slachterijen verwachten dat de prijsdruk nog even aanhoudt.

Prognose: licht dalend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin