Kuikenmarkt mooi in balans

05-12-2019 | |
Foto: Reina de Vries -
Foto: Reina de Vries

Vraag en aanbod zijn goed in evenwicht op de vleeskuikenmarkt.

Het goede nieuws komt daarbij van de aanbodkant. Al maanden was er een cyclus op gang waarin weken met normaal aanbod werden afgewisseld met weken waarop slachterijen werden overspoeld met slachtrijpe dieren. Voor kerst werd nog een keer zo’n bult in de aanvoer verwacht. Maar die lijkt nu toch uit te blijven. Slachterijen hebben hun planningen beter voor elkaar en pluimveehouders met salmonellabedrijven grijpen de lage marktprijzen aan om de ziekte de baast te worden. Die extra leegstand geeft lucht op de kuikenmarkt.

Aanbod aan krappe kant

Deze week is het aanbod zelfs aan de krappe kant. Dat is volgende week wat ruimer, maar van overaanbod lijkt geen sprake. De markt houdt naar het nu lijkt zijn evenwicht. En dat is gunstig, want doordat slachterijen volgens planning kunnen werken lopen de slachtgewichten niet op. Daardoor is er geen extra vlees dat in de verkoop voor de voeten loopt.

Slachterijen laten extra kip lopen

Minder goed nieuws is er van de vraagkant van de markt. Slachterijen slachten hun basisvolume en zijn zelfs bij de huidige lage prijzen niet gemotiveerd een stap meer te doen. Ze houden de bandsnelheid lager dan gebruikelijk. Naast ruimte voor onderhoud geeft dat ook ruimte om de focus op kwaliteit te leggen. En om eerder te stoppen, want die extra kip die normaal voor weinig kosten meeloopt, hoeven ze nog altijd niet. Zelfs zonder de stroom van goedkope filet uit Oekraïne blijft de vleesmarkt dus nog altijd moeizaam lopen. De aanloop naar kerst geeft daarbij al jaren weinig extra perspectief. Kip is gewoon geworden.

Noteringen

Het is terug te zien in de noteringen. Die blijven roerloos op hun plaats. Zowel in België als Nederland blijven de noteringen van de vrije kuikens onveranderd op € 0,78 tot € 0,80 per kilo.

Stabiele contracten

Ook de contracten noteren allemaal stabiel. Jan van Ee en FrisiaFood noteren opnieuw € 0,745 en Esbro blijft staan op € 0,77 en de Remkes-prijs op € 0,825 per kilo. De VCN handhaaft daarmee het niveau van € 0,7225. De nieuwe CFG-notering blijft exclusief btw staan op € 0,76 per kilo. De Belgische ABC-prijs houdt, eveneens zonder btw, de € 0,80 per kilo vast. De breed gedragen verwachting is dat hier de komende weken geen verandering meer in komt en dat de noteringen op het huidige niveau het jaar uit gaan.

Prognose: stabiele prijs

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer