Kuikenmarkt ontspant zich

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Noteringen vrije kuikens stijgen met € 0,03 naar € 0,83 tot € 0,85 per kilo.

Het kan verkeren op de kuikenmarkt. Een maand geleden kwam de prijs van vrije kuikens in verval door problemen bij twee slachterijen. Andere slachterijen moesten bijspringen om de dieren te verwerken, waardoor de behoefte om op de vrije markt kip bij te kopen vervloog. Toen het grootste leed een week later geleden was, wist de Barneveldse notering 2 van de 5 verloren centen terug te winnen. Volgende week staat de notering weer op het oude niveau van € 0,85 per kilo levend gewicht.

Er is namelijk vraag naar kip. Dit keer is de voortwoekerende vogelgriep in Duitsland de oorzaak. Die houdt huis in een aantal pluimveedichte gebieden. Daardoor verdwijnen er kippen van de lijst die bij Nederlandse slachterijen op de planning stonden, omdat ze in Duitsland blijven. Dat geeft gaten in de planning en laat de vraag naar vrije dieren opleven. Pluimveehouders die vrije kuikens hebben, kunnen deze daardoor zeer vlot verkopen.

Lees verder onder de grafiek.

Extra vraag door ramadan

Ook de vleesmarkt zit mee. Zo zorgt de ramadan voor extra vraag naar kip en tegelijk neemt de concurrentie van kip uit Polen af. In dat land zijn minder dieren opgezet door de slechte marktomstandigheden. Ook speelt uitval door vogelgriep een rol en is het lastig om de productie op te voeren door de beperkte beschikbaarheid van broedeieren. Er komt nog altijd kip uit Polen, maar minder en vooral niet meer tegen afbraakprijzen. Door de krapte op de markt is de kuikenprijs in Polen zelfs hoger dan in Nederland. Vrije kuikens worden daar voor € 0,94 per kilo verhandeld en de contractprijzen liggen rond € 0,80 per kilo. Een situatie die niet vaak voorkomt.

Het geeft ruimte voor prijsstijging. De noteringen van vrije kuikens stijgen zoals gezegd bij licht en zwaar met € 0,03 naar € 0,83 tot € 0,85 per kilo. De Belgische notering (Deinze) plust € 0,02 naar € 0,87 tot € 0,89 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Contractprijzen kuikens

Maar ook bij de contractprijzen geeft het lucht. Slachterijen merken dat pluimveehouders met lege stallen wel weer willen opstarten, maar dat een prijs van € 0,80 per kilo daarbij een psychologische grens is. Evengoed wijzen slachterijen erop dat het evenwicht tussen vraag en aanbod wankel blijft, maar de markt trekt zich op aan elke positieve impuls.

Prognose: lichte prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.