Kuikenmarkt profiteert niet van fraaie vrije dagen

Prachtig voorjaarsweer en veel vrije dagen: omdat mensen er dan op uit trekken en de barbecue de tuin in slepen, is het normaal de tijd dat de vleesconsumptie stijgt. Nu door de corona-maatregelen de horeca-consumptie is weggevallen en mensen elkaar ook niet kunnen opzoeken voor dat barbecuepartijtje, is die stijgende vraag er niet.

Met wegvallen van horeca en evenementen ligt de afzet van grillkippen in heel Europa stil. De kebabzaken die normaal de grote zware bouten afnemen, hebben hun deuren gesloten. Engeland, die normaal grootafnemer van filet is, heeft nu voldoende aan de eigen productie. En de export van botproducten en soepkippen naar Afrika loopt moeizaam tot niet omdat de markten daar overvoerd worden met kip uit Brazilië en de Verenigde Staten. Alles wat aan de kip zit gaat moeizamer en soms zelfs niet weg.

Meer kip richting slachterij

De productie is echter gepland op de stijgende voorjaarsconsumptie, waardoor er nog altijd meer kip de slachterijen in komt dan er aan verkoopkant uit gaat. Sommige slachterijen hebben zelfs extra kilo’s vlees te verkopen doordat kippen zwaarder binnenkomen nu er minder uitgeladen wordt of er wat schuift in de planning omdat uitvallende slachtdagen niet op zaterdag kunnen worden ingehaald omdat keurmeesters niet komen.

€ 0,50 minder voor kip op vleesmarkt

Een slachterij becijfert dat een kip nu op de vleesmarkt in twee weken tijd bijna € 0,50 minder opbrengt. Die prijsdruk komt tot uiting in de kuikennoteringen. Die dalen. De noteringen van zowel lichte als zware vrije kuikens leveren 2 cent in en komen volgende week op € 0,72 tot € 0,74 per kilo. Deinze noteert deze week stabiel op € 0,74 tot € 0,76 per kilo.

Contractprijzen dalen

Ook de contractprijzen dalen door de grote prijsdruk. De Belgische ABC daalt een cent naar € 0,79 per kilo levend. CFG blijft gelijk op € 0,75 per kilo exclusief btw, terwijl de Frisia-notering een halve cent daalt naar € 0,73 inclusief btw. Hoeveel de andere Nederlandse noteringen volgende week omlaag gaan is nog niet bekend. Vanaf deze week wordt de VCN namelijk niet op woensdag, maar op vrijdag bepaald. Maar dat de contractprijzen lager uitpakken dan vorige week, bevestigen zowel slachterijen die data aanleveren aan de VCN als degene die dat niet doen.

Markt snakt naar verlichting

De markt snakt naar verlichting. Vaak wordt genoemd dat die moet komen uit dusdanige versoepeling van de coronamaatregelen dat de horeca weer op gang komt. Echter, ook dan zal het herstel van de consumptie geleidelijk gaan en zijn er ook de grote voorraad vlees die in de vriezer ligt en die nog altijd groeit. Een directer effect zal het verminderen van het aanbod van kip hebben doordat minder dieren zijn opgezet de laatste weken. Slachterijen verwachten daar vanaf week 23 wat van te gaan merken. Dus de druk zal de komende weken nog aanhouden.

Prognose: prijsdaling

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.