Kuikenmarkt schuifelt rustig door

02-12-2022 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De kuikenmarkt schuifelt in een rustig tempo door richting de feestdagen.

Het aanbod van slachtrijpe dieren is niet heel groot. Ruimingen en vooral blokkades voor het opzetten van nieuwe koppels in vogelpestgebieden drukken het aanbod. En het is voor de opbrengstprijs wellicht maar goed ook dat niet elke plek in de stal benut is, want nu zijn vraag en aanbod mooi in evenwicht.

Import van luxe delen uit Oost-Europa

Er zit niet te veel kip, maar aan de andere kant hebben slachterijen ook niet de animo om veel te slachten. De vleesmarkt heeft te kampen met import van luxe delen uit Oost-Europa. Met name de filetprijs staat door die concurrentie onder druk. En dat werkt door in de kooplust. Wat kuikens afstoten of ruilen zijn slachterijen dan eerder toe genegen. Handelaren die kuikens zoeken om wat gaten te vullen, hebben de benodigde aantallen zo bij elkaar.

In Barneveld hoefde er daarom niet lang overlegd te worden over de hoogte van de prijs: die blijft komende week staan op het niveau dat ook deze week geldt, € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht. In België gaan deze week vrije kuikens voor een centje minder van de hand. Deinze noteert € 1,25 tot € 1,27 per kilo.

De noteringen van contractkuikens liepen kort geleden nog wat op, maar verloren deze week ook hun beweging. Esbro bleef staan op € 1,185 en Clazing zette opnieuw € 1,21 op het bord. Ook Jan van Ee noteerde ongewijzigd: € 1,175 per kilo. Weinig verrassend bleef ook de VCN daardoor staan op € 1,1325 per kilo. Naar verwachting zal dat ook volgende week het prijspeil zijn.

Pluimveehouders voelen het niet zo dat de markt ‘maar wat voortkabbelt’. Zij merken dat slachterijen kuikens graag opnemen. Zeker van boeren die zich als trouwe leverancier hebben bewezen. Die kunnen een potje breken bij hun afnemer en zij merken dat slachterijen ook bereid zijn mee te denken in hun zorgen. En met koudere weken op komst zijn die zorgen er zeker. Nu breekt de periode aan waarbij de energiekosten gaan doortikken. Voor een koppel dat nu wordt opgezet verstookt een pluimveehouder al snel drie keer zoveel gas dan bij een koppel in oktober. Pluimveehouders waarbij de energieprijs knelt en die vragen om compensatie, zeggen een luisterend oor te vinden bij hun afnemers.

Prognose: stabiele noteringen.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer