Kuikenmarkt verliest rugwind

02-12-2021 | |
Een tijdje kreeg de kuikenmarkt vleugels, maar inmiddels loopt de markt veel stroever. - Foto: Lex Salverda
Een tijdje kreeg de kuikenmarkt vleugels, maar inmiddels loopt de markt veel stroever. - Foto: Lex Salverda

De rugwind die de kuikenmarkt de laatste tijd had, neemt af in kracht.

Een krap aanbod en opvallend goede verkopen voor de tijd van het jaar, maakten dat de markt vleugels kreeg en de kuikenprijzen opliepen. In vijf weken tijd klom de Barneveldse notering van vrije kuikens van € 0,84 tot € 0,86 naar € 0,91 tot € 0,93 per kilo levend gewicht. Maar op die prijs blijft de notering deze week staan. En ingewijden verwachten dat de prijs daarmee voorlopig ook wel zijn hoogste punt heeft bereikt.

Voorzichtigheid troef

De afzet van kip gaat stroever. Door de recente aanscherpingen van de corona-maatregelen in heel Europa is het voorzichtigheid troef bij vleesinkopers. De ontwikkelingen van vorig jaar staan hen nog helder voor de geest en niemand wil met onverkoopbare voorraad blijven zitten. Daarom wordt er behoudend besteld. In de productstroom richting de industrie, verwerkers en de horeca dan, want de afzet van conceptkip richting supermarkten loopt nog wel goed door. Maar de reguliere kip verliest terrein bij de afzet.

Nu geeft dat niet direct paniek. Slachterijen realiseren zich dat ze er vorig jaar om deze tijd veel slechter voor stonden, met lage prijzen en vriezers vol voorraad en nauwelijks kopers. Die uitgangspunten zijn nu veel beter. Slachterijen die twee weken geleden nog peentjes zweetten omdat ze aan alle kanten tekorten zagen aankomen, zien dat de krappe planning nu weer naadloos over de vraag past.

Weinig discussie over prijsstelling

In Barneveld was er over de prijsstelling dan ook weinig discussie: meer dan prijshoudend zit er voor vrije kuikens niet in. Ook de Belgische notering in dat segment maakt een pas op de plaats: Deinze noteert stabiel op € 0,97 tot € 0,99 per kilo levend gewicht.

De Belgische contractprijs stijgt nog wel wat door. De ABC-prijs boekt een cent bij en komt op € 0,97 per kilo levend gewicht. Dat komt mede omdat in die notering ook de voerprijs verdisconteerd is. En hoewel dat in de Nederlandse noteringen geen onderdeel is, zorgen ook de stijgende voerkosten indirect voor opwaartse kracht. De VCN steeg deze week een halve cent naar € 0,865 per kilo en zal naar verwachting ook volgende week weer plussen. Slachterijen die nog wat achterlopen op anderen zetten nog wat bij op hun noteringen.

Strategisch plussen

Daarnaast is het ook een strategische keuze van slachterijen om te plussen. Ze verwachten dat pluimveehouders kiezen voor leegstand als de stijgende voerkosten niet worden gecompenseerd. Willen ze in maart ook nog voldoende aanvoer hebben om de planning sluitend te krijgen, zullen slachterijen dat moeten zien te voorkomen door wat van hun eigen marge in te leveren, nu het in de verkoop niet meer op te halen is.

Als vogelgriep geen marktverstorende omvang aanneemt zal de notering van vrije kuikens volgens insiders afvlakken en die van contractkuikens nog een paar cent stijgen de komende weken.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer