Kuikenmarkt wacht af

12-11-2020 | |
Foto: Michel Zoeter
Foto: Michel Zoeter

Veel kip, veel kipproducten en weinig vraag. De cocktail van lockdown, AI en de seizoensmatige terugval in november zorgt volgens slachterijen voor slechte verkopen. Kipfilet maar ook botproducten worden weer meer de vriezer in gereden.

De situatie op de kuikenmarkt blijft daardoor gespannen. En ondertussen zijn alle ogen gericht op Nunspeet: wat gaat er gebeuren met pluimveeslachter GPS? Zal de slachterij sluiten, het bedrijf failliet gaan en wordt er een doorstart wordt gemaakt, of wordt er zonder faillissement een doorstart gemaakt met een andere partij en kan de surseance opgeheven worden? De huidige situatie met uitstel van betaling zal naar verluidt nog tot eind volgende week lopen.

Andere slachterijen hebben verwachtingen en bereiden zich erop voor. Het goedkoop inkopen en aan de andere kant van de slachterij vlees voor dumpprijzen aanbieden, is een situatie die volgens handelaren en slachterijen niet te lang moet duren.

Aan de andere kant geeft het ook nu al reuring in de markt. Zowel pluimveehouders die leveren aan, als klanten die afnemen van GPS zoeken zekerheid. Andere slachterijen worden door beide kampen volop gebeld en voeren hun productie op. De Barneveldse notering voor vrije prijzen ligt ook deze week stil, maar de geboden bedragen liggen naar verluidt een paar cent boven de prijs die de bewindvoerder van GPS biedt.

De verwachting dat bij sluiting van GPS de kuikenprijs nog verder onderuit zal gaan, is daarbij weer een remmende factor. Zolang GPS op deze wijze doorslacht, worden krenten uit de pap overgenomen, maar voeren slachterijen hun productie niet vol gas op.

Over de invloed hiervan op de contractprijzen verschillen de meningen. Er zijn slachterijen die stellen dat de huidige situatie rampzalig is en dat ook de contractprijs te hoog staat, gezien de afzet op de vleesmarkt. Anderen benadrukken ook volgend jaar kip te willen ontvangen en zeggen dat de marktbewegingen door GPS hun contractprijs niet verandert, maar dat AI en corona dat wel zouden kunnen doen. Een onveranderde koers dus.

Pluimveehouders in België zetten hun stallen sneller leeg dan hun Nederlandse collega’s. De stimulans om op te blijven zetten laat de notering van vrije kuikens in Deinze weer wat opleven. Deze boekt een stuiver bij en komt daarmee op € 0,64 tot € 0,66 per kilo levend gewicht. De ABC-prijs blijft onveranderd op € 0,74 per kilo.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer