Kuikenmarkt wacht rustig op volgende verhoging

Foto: Galama Media
Foto: Galama Media

Na de euforie van de grotere prijsstap die vorige week gemaakt kon worden, maakt de vleeskuikenmarkt nu weer een pas op de plaats.

Na de verhogingen van de kuikennoteringen vorige week, hebben slachterijen ook hun verkoopprijzen verhoogd. Maar het nieuwe niveau heeft even tijd van bezinking nodig bij klanten. De magazijnen komen niet overal helemaal leeg. Maar deze week is geweest en de noteringen voor volgende week komen nu op het bord. En dat is een korte week die een werkdag minder telt. Daar is op gepland, waardoor er geen spectaculaire dingen staan te gebeuren.

Tussenweek

Vorige week kwamen meerdere dingen bij elkaar. Er was minder aanvoer en prijsconcurrentie uit Polen en de vraag vanuit de islamitische markt was juist groter dan normaal. Nu de ramadan zijn tweede week is ingegaan, is de kooplust duidelijk minder dan bij het begin. Dat maakt deze week een tussenweek waarin weinig spannends gebeurt.

Geen prijsstijgingen vrije kuikens

Dat is terug te zien in de noteringen. Het prijsniveau bij de vrije kuikens is te handhaven, maar verder stijgen van de prijzen zit er niet in. Barneveld maakt een pas op de plaats op € 0,83 tot € 0,85 per kilo. En Deinze blijft staan op € 0,87 tot € 0,89 per kilo levend gewicht.

De contractprijzen zullen het beeld van de afgelopen weken weer oppakken; gestage prijsstijging met kleine stapjes. De VCN, die vorige week 0,75 cent bijboekte naar € 0,775 per kilo, zal weer richting halve of kwartcenten in de plus gaan.

Kuikenmarkt wacht rustig af

En met die kleine stappen wacht de kuikenmarkt rustig op nieuwe kansen voor echte prijsstijgingen. Slachterijen hebben de komende periode met feestdagen niet te ruim gepland, dus die zien ze met vertrouwen tegemoet. Handelaren bevestigen dat beeld: in week 18 zijn er niet te veel kippen, dus voortzetting van de route is mogelijk. En pluimveehouders merken dat het lastiger wordt om aan kuikens te komen doordat de broedei-export herstelt.

Daardoor verwachten ze dat over een aantal weken de verhouding tussen vraag en aanbod zich ten gunste van hen keert. Maar voor de korte termijn zal de markt gewoon voortkabbelen op het huidige niveau.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.