Kuikennoteringen CFG en Frisia stoppen

14-06 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De vleeskuikennoteringen van CFG en Frisia houden op te bestaan.

Het laatste tastbare stukje van pluimveeslachterij CFG en zijn voorganger Frisia vervalt daarmee. De notering van CFG starte in december 2019. De notering ontstond na de overname van Frisia door pluimveevleesverwerker CFG Poultry in Nijkerk. De CFG-notering was, anders dan die van Frisia, exclusief btw en inclusief toeslagen.

Na de overname van Frisia door Plukon Food Group op 1 oktober 2020, bleven de noteringen bestaan omdat daar nog op gehandeld werd. Inmiddels zijn alle contracten uitgediend en hebben pluimveehouders contracten afgesloten op de bedrijfsnotering van Plukon of op algemene noteringen als VCN of ABC.

Maximale looptijd één jaar

Dat de noteringen na de overname van Frisia bleven, was een gevolg van de manier waarop de noteringen en die van de nieuwe eigenaar Plukon zijn opgebouwd. De Plukon-notering is volgens de slachterij afhankelijk van een groter aantal factoren dan die van Frisia en CFG. Daardoor was het niet mogelijk een omrekenfactor toe te passen en bleven de drie noteringen ook na de overname naast elkaar bestaan.

Contracten tussen pluimveehouders en slachterijen hebben doorgaans een maximale looptijd van een jaar. Nu de overname drie kwartalen geleden is, zijn volgens Plukon alle lopende contracten uitgediend en vervalt daarmee de waarde van beide noteringen.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer