Doorgaan naar artikel

Kuikenprijs blijft glijden

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De vleeskuikennoteringen hebben de daling ingezet.

De Barneveldse notering voor vrije kuikens die volgende week geleverd worden staat € 0,02 lager dan die van levering deze week; op € 1,11 tot € 1,13 per kilo levend gewicht. Daarmee zet de notering de lijn voort die drie weken geleden werd ingezet. In die tijd verloor de notering in totaal € 0,08 per kilo aan waarde.

De prijsdruk komt doordat de prijzen van het geslachte product onder druk staan. Met name borstkappen en borstvlees (filet) brengen minder op dan een paar weken geleden. Die delen worden volop geïmporteerd uit Oost-Europa, waar arbeid en graan meer voorhanden – en daarmee goedkoper – zijn.

Aanbod slachtrijpe kippen nét wat groter dan de vraag

Het aanbod van slachtrijpe kippen is niet overdreven groot. Slachterijen kunnen het aanbod makkelijker aan dan een aantal weken geleden, toen slachtdagen uitvielen door feestdagen. Maar het aanbod is wel nét wat groter dan de vraag. En dat zorgt voor prijsdruk. Want hoewel slachterijen meer kunnen slachten, is er geen stimulans om dat te doen. Toen ze een aantal weken terug overuren draaiden om alle aangeboden kippen weg te werken, werden die ook vlot verkocht. Nu is de verkoop een grotere uitdaging. Sommige slachters zeggen al weer wat vlees de vriezer in te rijden. Dat is opvallend, want in deze tijd van het jaar loopt de handel doorgaans vlot door en zijn de prijzen goed.

Nu zijn de prijzen nog niet verkeerd. De vrije prijs ligt wel lager dan het peil van 2022 in deze tijd, maar is nog altijd ruim boven de € 0,85 tot € 0,90 per kilo die in de jaren daarvoor genoteerd werden. Dus de ingezette dalende trend wordt nog niet als verontrustend gezien, al wordt het volgens pluimveehouders wel tijd dat de prijs gaat stabiliseren. De kosten die ze maken voor de aanschaf van kuikens, voer en energie zijn weliswaar wat gedaald, maar liggen hoger dat in 2019 tot 2021.

Of die stabilisatie na drie weken daling ook komt, is nog afwachten. Dat hangt vooral af van de ontwikkeling van de vleesmarkt . Het aanbod zal niet toenemen, maar eerder wat gaan dalen de komende weken. Sommige pluimveehouders plannen in de zomermaanden bewust wat langere leegstand in om vakantie te kunnen houden. Ook zorgt hitte in de zomermaanden nog wel eens voor groeivertraging, wat ook de hoeveelheid vlees vermindert.

In navolging van de prijs vrije kuikens zullen de contractnoteringen een stapje terug zetten komende week. De Belgische ABC-prijs zakt voor de derde week op een rij met € 0,01. Dat brengt de notering volgende week op € 1,22 per kilo levend gewicht. Naar verwachting zullen de Nederlandse slachterijen dat voorbeeld volgen.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin