Kuikenprijs komt onder druk

21-10 | |
Kuikenprijs komt onder druk
Foto: Michel Zoeter

De vleeskuikenhandel loopt stroever. En dan met name het geslachte product, dat steeds meer concurrentie ondervindt uit Oost-Europa.

Uit Polen, Oekraïne en Hongarije komt meer kip tegen lage prijzen deze kant op. De prijs van vrije kuikens in Polen stond een paar weken geleden nog op € 1,30 per kilo, maar is nu onder de grens van € 1 gezakt (€ 0,98 per kilo). Nadat vorige week al wat druk stond op de opbrengstprijzen van borstkappen en filet, leveren ook de poten nu wat in.
En hoewel de relatie, leveringszekerheid en kwaliteit wegen bij transacties, blijft een lagere prijs toch ook verleidelijk. Daarmee zetten de goedkopere importwaren ook druk op de prijs die slachterijen voor het inlandse product kunnen betalen.

Huidige prijspeil nadelig

Daarnaast werkt het huidige prijspeil nadelig door op één van de stuurmechanismen die anders als vangnet voor de prijs dienen. In andere jaren zouden slachterijen het invriezen van poten overwegen. Daarmee vermindert het aanbod en blijft de prijs langer in de benen. Nu gebeurt dat niet of nauwelijks omdat slachterijen dit vangnet bij de huidige prijs niet durven te gebruiken. Waar poten normaal € 1 tot € 1,10 per kilo opbrengen, ligt het prijspeil nu rond € 1,25 per kilo. Ze nu voor dat bedrag wegzetten en er vrieskosten overheen krijgen vinden ze een te grote gok. De kans dat de prijs op het moment van verkoop lager is dan nu, is groter dan dat er nog een plus volgt. Maar daarmee wordt dit middel dus nu niet ingezet en in de kans op daling nóg groter.

Vogelgriep

Aan de voorkant van de slachterij is er momenteel geen gebrek. Vogelgriep blijft rondwaren en de planningen ontregelen. Waar het virus tot voor kort vooral in Noord Nederland tot uitbraken leidde, komt het nu in het zuiden aan het licht. En dat is iets dat marktpartijen zorgen baart. Het geval in het Limburgse Heythuysen, maar ook recente uitbraken in Duitsland worden gevoeld bij alle slachterijen. Leveringen worden naar voren gehaald, waardoor er op dit moment voldoende kuikens zijn.

Dat kan over 6 tot 8 weken heel anders zijn. Er komen steeds meer plaatsen waar kuikens niet in de stal mogen. En waar al langere tijd geschoven is in de opzetplanningen, lijkt de rek aan die kant ook op zijn eind te lopen. En als er gaten komen in de opleg van nieuwe koppels, dan manifesteert zich dat later ook in het aanbod van slachtrijpe dieren.

Druk op vleesprijzen

Voor nu is de druk op de vleesprijzen hetgeen de markt het meest in zijn greep heeft. Het ontneemt slachterijen de lust om kuikens bij te kopen. De vraag was dus ook niet óf, maar hoeveel de Barneveldse notering voor vrije kuikens deze week zou inleveren. Dat is € 0,03 geworden: de notering zakt volgende week naar € 1,18 tot € 1,20 per kilo levend gewicht. Vrije kuikens in het Belgische Deinze leveren deze week al een cent in en komen daarmee op € 1,27 tot € 1,29 per kilo.

De Belgische contractprijs ABC blijft volgende week nog wel onveranderd op € 1,27 per kilo. Of het de VCN ook lukt om ongewijzigd volgende week in te gaan is zeer de vraag. De druk is zo groot dat de verwachting is dat slachterijen ook hun contractprijzen naar beneden gaan bijstellen.

Prognose: prijsdaling.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer