Doorgaan naar artikel

Kuikenprijs lijkt op slot te staan

Beter voorjaarsweer kan de kipverkoop stimuleren. - Foto: Jacco Keuper premium

Beter voorjaarsweer kan de kipverkoop stimuleren. - Foto: Jacco Keuper

Het is de tweede helft van april en de winterjas kan nog steeds niet in de kast. Het voorjaar lijkt maar niet op gang te komen, en dat weerhoudt mensen van buitenactiviteiten. Daarnaast is het ook psychologisch een rem die doorwerkt tot op de kuikenmarkt.

De stemming is daar net zo lauw als het weer. Niet dat het slecht is, maar het is wachten op verbetering. En beter voorjaarsweer kan de kipverkoop stimuleren.

Het wachten op impulsen in de verkoop is een beeld dat slachterijen herkennen. De verkoop loopt rustig door, maar er wordt niet opgeschaald in volume. En dat is wel wat gebruikelijk in het voorjaar. Ook is de ramadan nog niet voorbij. Dat scheelt ook in de consumptie van regulier gehouden kip. Verwachtingen worden daardoor nog niet waargemaakt.

Aanbod past bij vraag

Aan de andere kant is er ook geen overproductie. Het aanbod past mooi bij de vraag. Die is in deze periode met gebroken weken gemiddeld wat kleiner dan gemiddeld. Slachterijen waren nog wel bezorgd om hun planning in de periode na de feestdagen. Door de hoge energieprijzen was de productie afgelopen winter verder teruggeschroefd dan ze vooraf hadden verwacht. Als de vraag naar kip in mei wel toeneemt, dan zou het wel krap kunnen worden, zo vreesden ze. Na de winter is er toch ook weer meer opgelegd, waardoor de planningen voor die weken weer vol raken.

Voorlopig geen prijsverhogingen vleeskuikens

Dat is goed nieuws voor slachterijen, maar pluimveehouders die hopen op een plus zien de kans daarop kleiner worden. Voldoende aanvoer haalt de druk weg om prijzen te verhogen. Zeker als niet echt aan het geslacht product wordt getrokken, ontbreekt ook vanuit de vleesmarkt de stimulans.

Volgens slachterijen zijn verdere prijsverhogingen nu lastig door te berekenen. En als er meer te halen valt, zeggen slachterijen eerst eigen gaten te moeten vullen vanwege stijgende personeelskosten en tegenvallende marges van afgelopen tijd.

Het legt als het ware een slot op de vleeskuikennoteringen. Er is voldoende kip voorradig om in de vraag te voorzien en de vleesmarkt is vooralsnog impulsloos. De kuikenmarkt hobbelt daarom op een stabiel prijsniveau door. De Barneveldse notering voor vrije kuikens blijft komende week staan op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht. Datzelfde gebeurt in België, waar Deinze deze week niet van zijn plek komt maar op € 1,27 tot € 1,29 blijft staan.

Geen beweging in contractnoteringen

Ook bij de contractnoteringen wordt komende week geen beweging verwacht. In dat geval blijft de VCN staan op € 1,13 per kilo levend. De Belgische ABC-prijs geeft die lijn al aan door volgende week voor de zevende keer op rij € 1,25 per kilo te noteren. Daar lijkt voorlopig geen verandering in te komen.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin