Kuikenprijs op voorlopig hoogtepunt

25-08 | |
Foto: Frank Uijlenbroek
Foto: Frank Uijlenbroek

De Barneveldse notering van vrije kuikens steeg naar € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht. Op dat niveau dat deze week bereikt werd, blijft de notering komende week staan.

De vleeskuikenmarkt ligt er gezond bij. De verkopen lopen volgens slachterijen aardig door en ook in het aanbod is de markt goed in balans. Links en rechts worden kuikens aangeboden, maar die zijn ook wel weer vlot geplaatst. Slachterijen die vrije kuikens zoeken, kunnen bediend worden.

Draagkracht kuikenmarkt fragiel

Maar de draagkracht van de markt is volgens sommige deskundigen nog fragiel. Als de gewichten wat verkeerd zijn, komt er direct reactie van kopers. Door de aanhoudende tropische hitte is de groei van kuikens echter lager dan anders, waardoor dieren ook niet zwaar aan de slachthaken komen. En daar zijn slachterijen blij mee, nu ze merken dat hun klanten kritischer zijn op de geleverde producten omdat de vleesprijs stijgt en ook hun overige kosten toenemen.

Slachterijen zitten daarentegen zelf ook korter op de bal. Er wordt strak gepland, zodat er niet onverhoopt overschotten ontstaan. Daar leek het twee maanden geleden even op. Kopers werden wat voorzichtiger, en daar schrokken slachterijen van. Uit reactie daalde de kuikenprijs. Maar het verval van de markt viel mee, waardoor de prijs al snel weer kon herstellen.

Barneveldse notering

De Barneveldse notering van vrije kuikens had de verloren 3 cent al snel weer terug en stootte de afgelopen weken door van die € 1,13 tot € 1,15 per kilo naar € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht. Op dat niveau dat deze week bereikt werd, blijft de notering komende week staan.

De stimulans van het opstarten van industriële verwerkers na de vakantie ebt weg en de markt komt weer in zijn gewone ritme. Het prijsniveau van vrije kuikens ligt daarbij wel € 0,38 hoger dan vorig jaar om deze tijd.

Belgische markt

De Belgische markt maakt eveneens een pas op de plaats. Deinze noteert deze week een onveranderde notering voor vrije kuikens op € 1,25 tot € 1,27 per kilo. En ook de Belgische contractnotering valt daardoor volgende week stil op € 1,24 per kilo levend gewicht, na een lichte stijging van de afgelopen weken.

Ook bij de Nederlandse contractnoteringen neemt de stuwende werking onder de prijs wat af. Sommige slachterijen zullen nog wat plussen komende week om bij te komen, bij anderen kon de stabilisatie op de contractprijzen al ingezet worden. De markt lijkt zijn voorlopige hoogtepunt bereikt te hebben en dit niveau vast te houden.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer