Doorgaan naar artikel

Kuikenprijs plust opnieuw

Foto: Lex Salverda premium

Foto: Lex Salverda

Iedereen was bang dat er in deze periode, doorgaans een zwakke tijd in de verkoop van kip, kuikens boven de markt zouden komen te hangen.

Daardoor hebben slachterijen krap gepland en is het aanbod van kuikens nu ronduit krap. Handelaren zouden graag meer dieren opschrijven, maar op de vrije markt zijn ze zelfs bijna niet meer te krijgen; elke kip is ingepland bij een slachterij. Zowel in Nederland als in België, en dat is uitzonderlijk.

Onderling ruilen van dieren

De noteringen van vrije kuikens zijn daarmee vooral richtsnoeren geworden voor het onderling ruilen van dieren tussen slachterijen. De prijs daarvoor gaat week op week omhoog. Deze week plust de notering in Deinze 1 cent en blijft daarmee nog net onder de grens van € 1: € 0,97 tot 0,99 per kilo levend gewicht is de actuele koers. In Barneveld was er woensdagmiddag 17 november ook nauwelijks discussie over de richting: ook daar een +1. Dat brengt de notering van zowel de lichte als de zware dieren op € 0,90 tot € 0,92 per kilo levend.

Even bijkopen lukt niet zomaar

Er even 40.000 of 50.000 dieren bijkopen lukt slachterijen niet zomaar. Die aantallen verliezen kan wel, als er bedrijven geruimd worden vanwege vogelgriep. Daar komt nog bij dat dan 30 dagen niet opgelegd kan worden. Dat verstoort de planningen, waardoor de krapte ook niet zomaar voorbij is.

Import Oost-Europa

De import van vlees uit Oost-Europa is er nog wel, maar drukt minder dan andere jaren. Ook daar is het aanbod minder door vogelgriep. Wel gaan de prijzen van aanbod uit het oosten minder snel omhoog dan dat van Nederlands product. De concurrentiedruk neemt daardoor volgens slachterijen wel toe.

Dat betreft dan vooral de borstkappen en de filets. Die zijn opnieuw de zwakste schakel in het vleespalet, volgens slachterijen. Corona drukt zijn stempel op de afzet: iedereen is voorzichtig en niemand is in feeststemming. Met stijgende besmettingscijfers en aanscherpende regels in Europa maakt dat afnemers ook terughoudend. “Een grote partij opkopen en maar zien waar je ermee blijft, dat gebeurt in deze tijd niet”,zo omschrijft een slachter het.

Stijgende prijs

Evengoed stijgt de kuikenprijs. De VCN boekte deze week anderhalve cent bij en kwam daarmee op € 0,8575. Hoewel een aantal slachterijen na 2 weken van stijging een pas op de plaatst zullen maken, zullen anderen ook volgende week een plus noteren. De Belgische contractprijs ABC wordt komende week opnieuw met een cent verhoogd en komt daarmee op € 0,95 per kilo levend gewicht.

Die licht stijgende lijn wordt naar verwachting doorgezet. Dat is volgens pluimveehouders ook nodig vanwege de stijgende kosten. Dat is niet alleen voer, ook de broedeieren gaan in week 48 met een 1 cent per stuk omhoog. Slachterijen realiseren zich dat de kuikenprijs daardoor omhoog moet, willen ze ook in februari nog kuikens op de planning hebben.

Prognose: licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin