Kuikenprijs profiteert van wegvallen Poolse import

Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De stemming op de vleeskuikenmarkt verbetert. Pluimveehouders merken dat er vraag is naar kuikens.

Slachterijen halen ze soms al op 18 ons uit het hok, omdat er gebrek aan is. En slachterijen merken dat ze alles wat ze slachten, makkelijk kwijt kunnen. Als een afnemer niet wil, dan is er wel een ander die ze er blij mee maken. Door het wegvallen van het aanbod van Poolse kippen zijn de verhoudingen in de markt veranderd. Waar de afnemers een half jaar geleden nog de markt dicteerden, zijn het nu de aanbieders die aan het stuur zitten. Daarbij is er ook een seizoensmatig effect dat de markt aantrekt.

Notering VCN 1,5 cent hoger

Slachterijen kunnen daardoor hun verkoopprijzen verhogen en dat werkt door in de kuikenmarkt. De contractnoteringen kennen al langer een geleidelijk stijgende lijn, maar die begint harder op te lopen. Waar die de afgelopen tijd met delen van centen pluste, boekte de VCN deze week 1,5 cent bij. Naar verwachting zal de plus komende week ook niet kleiner dan een cent zijn. Ook de Belgische contractprijs ABC zet een volgende stap omhoog. Deze week van € 0,86 naar € 0,87 en voor volgende week is een plus van een cent naar € 0,88 aangekondigd. Daarmee staat de notering 9 cent hoger dan vorig jaar.

Van de goede vraag profiteren ook de prijzen van vrije kuikens. De noteringen van zowel de lichte als de zware kuikens stijgen met 1 cent naar € 0,84 tot € 0,86 per kilo levend gewicht. De Belgische Deinze-notering voor vrije kuikens stijgt zelfs 2 cent naar € 0,91 tot € 0,93 per kilo levend.

5 tot 6 cent meer nodig vanwege hoge voerkosten

Als de kuikennoteringen oplopen, liggen er weer nieuwe uitdagingen op de loer. Dan is er bijvoorbeeld kans dat Brazilië zich nadrukkelijker op de Europese markt manifesteert. Zover is het echter nog niet. Voorlopig is het al lastig genoeg om de stijgende voerkosten bij te houden. Die zijn in een aantal maanden tijd € 6 opgelopen. Volgens pluimveehouders is zeker 5 tot 6 cent meer nodig om bij de huidige voerkosten uit de rode cijfers te komen.

Daarbij is het in de sector gebruikelijk om de voerprijs vast te leggen. Echter; door de volatiele markt worden verkopers daar steeds terughoudender in, waardoor pluimveehouders steeds meer zijn overgeleverd aan de grillen van de markt.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.