Kuikenprijs stabiel het jaar uit

23-12-2022 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

De vleeskuikenmarkt hobbelt op stabiel prijsniveau het jaar uit. Deze week wordt nog volop geslacht. Sommige slachterijen zeggen zelfs nog wat meer kip te verwerken dan in een gemiddelde week.

Volgende week ligt het aantal slachtingen wel lager. Al is er wel verschil tussen slachterijen. Zo is het aantal slachtingen lager in bedrijven die op Engeland georiënteerd zijn, maar zijn er ook slachterijen die een ‘normale’ vierdaagse week draaien.

In totaliteit wordt echter wel minder geslacht tijdens deze feestweken. Daar is echter ook naar gepland. Er zijn momenteel geen tekorten en geen overschotten. Het is dan ook weinig verrassend dat de Barneveldse notering voor vrije kuikens opnieuw blijft staan op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht.

Versmarkt vraagt nog kip

Ook in België is de markt vlak. Deinze noteert voor de vierde week op rij € 1,25 tot € 1,27 per kilo. De Belgische contractprijs ABC blijft ook onveranderd op € 1,27 per kilo levend gewicht.
De Nederlandse contractnoteringen vertonen eenzelfde beeld. Ook die lijken volgende week opnieuw geen enkele beweging te vertonen. Jan van Ee heeft al bekendgemaakt zijn notering volgende week op € 1,175 te laten staan. Als de andere slachterijen dat ook doen, komt de VCN voor de zesde week op rij uit op € 1,1325 per kilo.

Het is de versmarkt die nog kip vraagt, de verwerkende industrie draait de volumeknop omlaag en soms zelfs helemaal dicht rond de feestdagen. De bestellingen voor volgende week zijn dan ook minder. Conceptkip loopt wel, maar reguliere kip is minder gevraagd. De filet loopt nog redelijk weg, al wordt er wel wat van ingevroren. Van de vleugels wordt het leeuwendeel verwerkt. Die vraag neemt af, waardoor deze de vriezer in gaan en er begin volgend jaar weer uitkomen.

Voor kippenpoten geldt hetzelfde. Die worden niet veel meer geladen omdat chauffeurs en verwerkers graag met kerst thuis zijn. Het is niet iets waar slachterijen gestrest van raken. Dit komt vaker voor in zulke weken.

Vogelgriep steekt weer kop op

Na een periode van relatieve rust steekt vogelgriep de kop weer op. Tot nu toe lijkt de schade mee te vallen, maar er zijn nog wat verdenkingen die alsnog gevolgen kunnen krijgen. Het zijn ontwikkelingen die door marktpartijen met argusogen gevolgd worden: ‘Het begint weer spannender te worden’, zo klinkt het. Ook blijft de druk op de vleesmarkt door filet uit Oost-Europa groot.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer