Kuikenprijzen overeind ondanks stoorzender vogelgriep

15-09 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Net als vorige week drukt de vogelgriep een belangrijke stempel op de handel in ons land.

De Belgische kuikennoteringen gaan verder omhoog. Vrije kuikens noteren in Deinze deze week € 1,28 tot € 1,30 per kilo levend gewicht. En ook de contractprijs stijgt; de ABC-prijs gaat volgende week van € 1,26 naar € 1,27 per kilo. Nederlandse slachterijen vinden dat de zuiderburen hard gaan. “Verhogen lukt, maar dit tempo bijhouden valt niet mee”, zo klinkt het.

Geen handel in vrije kuikens

Het verschil tussen de twee markten is wel dat België minder hinder ondervindt van vogelgriep (AI) dan Nederland. Want net als vorige week drukt de vogelgriep een belangrijke stempel op de handel in ons land. Handel in vrije kuikens is er eigenlijk niet. Er wordt heel veel geschoven en geruild, en de bedragen die daarmee gepaard gaan komen daarbij op de tweede plaats.

Barneveld noteert volgende week onveranderd op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht. Geen notering uitbrengen is ook nog wel even overwogen, maar die maatregel vonden de samenstellers te drastisch. Dat gebeurde twee jaar geleden wel toen de covid-pandemie uit brak.

De situatie is nu anders. Er is minder onzekerheid. Toen wist niemand wat er op hem af kwam en dat is nu niet het geval. De prijs wordt mede bepaald door de afzet van het geslachte product en dat loopt nu goed door. Het is vooral de aanvoerplanning waar de verstoring zit en die de handel op de vrije markt dood slaat.

Grootste verstoring in Duitsland

De grootste verstoring zit in twee gebieden net over de grens in Duitsland. Aanvankelijk moesten dieren in Duitsland blijven, maar Duitse slachterijen hebben moeite het grote aantal dieren op te nemen. Daarbij is het een nadeel dat tegenwoordig veel in concepten gewerkt wordt. Daardoor worden kuikens die regulier voer hebben gehad geweerd uit slachterijen die concepten met GMO-vrij voer hebben.

Er wordt gewerkt aan ontheffingen om kuikens die door Nederlandse slachterijen daar zijn gecontracteerd toch de grens te laten oversteken. De eerste komen deze week binnen, volgende week zijn dat er meer. Het gaat om grote aantallen: alleen al volgende week staan er 840.000 op de planning waarvoor ontheffing is aangevraagd.

Angst dat de markt een duw krijgt als de kuikens uit deze intensieve gebieden los komen, is er niet. Slachterijen zien de eerste gaten in de planning vallen doordat in andere gebieden niet opgelegd kon worden. Als zich steeds weer nieuwe gebieden aandienen, dan is die ruimte er ook wel weer. Bovendien zijn de kuikens uit die gebieden nog niet overdreven zwaar. Omdat er niet uitgeladen kon worden was de hokbezetting ‘ouderwets’ hoog en daardoor de groei per kuiken minder.

Hogere verkoopprijzen slachterijen

Daarbij loopt de vleesverkoop zoals gezegd aardig door. Het lukt slachterijen ook hun verkoopprijzen te verhogen. Dit alles voedt de verwachting dat de contractnoteringen, ondanks de rumoer door AI, ook in ons land volgende week een plus laten zien. Die zal echter gemiddeld niet de volle cent zijn die ABC bijboekte, maar de VCN – die deze week met een kwart-cent op het ronde getal € 1,14 uit kwam – zal wat verder oplopen.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer