Doorgaan naar artikel

Kuikens naar voren gehaald, niet bijgekocht

prijs van vrije kuikens premium

Foto: Hans Prinsen

De kaarten op de vleeskuikenmarkt zijn geschud.

De vraag naar kuikens op de vrije markt is beperkt en in balans met het aanbod. De prijs van vrije kuikens stijgt ook komende week niet verder. De Barneveldse notering blijft staan op € 1,20 tot € 1,22 per kilo levend gewicht. Ook de notering in Deinze blijft deze week onveranderd, maar dan op € 1,27 tot € 1,29 per kilo.

Consumptie trekt aan

Er zijn slachterijen die komende week nog wel wat kuikens kunnen gebruiken, maar deze toch niet bijkopen. Volgende week is de laatste volle werkweek; daarna volgen een aantal gebroken weken. Doordat dan werkdagen uitvallen kunnen er minder kuikens verwerkt worden en is er minder speling. Daarom vullen slachterijen de ruimte komende week liever door wat slachtingen uit de eigen planning naar voren te halen dan dat ze dieren bijkopen.

Op zich is de voorjaar de periode waarin de consumptie aantrekt. Slachterijen klagen dan ook niet over de afzet. De productie wordt erop voorbereid; na een periode waarin relatief rustig aan gedaan is, wordt de productie nu weer wat opgeschaald.

Strakke planning slachterijen

Pluimveehouders merken dat slachterijen de kip graag hebben. Zij stellen dat dit de komende periode niet zal afnemen. Slachterijen wijzen op minder slachtingen waardoor het aanbod al snel relatief ruim is. Maar als slachterijen echt zo strak gepland hebben als ze zeggen, is daar in de opzetplanning rekening mee gehouden. Dan komt er geen overaanbod, maar gaat de consumptie wel door. Die zal mogelijk zelfs wat stijgen doordat de maaltijden rond de feestdagen wat uitgebreider zijn. Daardoor verwachten pluimveehouders dat de kuikenmarkt eerder wat aantrekt dan druk ervaart.

De handel en slachterijen stellen dat de vrije markt zijn voorlopige hoogtepunt heeft bereikt. Een onveranderde notering is daar nu het hoogste haalbare. De contractnoteringen deinen wat na en hebben volgens sommigen nog ruimte voor een lichte stijging of een laatste correctie. Dat is op de Belgische markt overigens niet te merken. De ABC-prijs voor komende week blijft staan op € 1,25 per kilo levend gewicht.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin