Doorgaan naar artikel

Kunnen we helpen?

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Column
Foto: Jan Willem van Vliet - Foto: Jan Willem van Vliet

Foto: Jan Willem van Vliet

De regering heeft besloten om bepaalde boeren uit te kopen. Wie wil er nu nog boer blijven?

Een van de grootste problemen van het boerenbestaan is het zeer lage inkomen na vele uren hard werken. Wat kunnen de Nederlandse consumenten doen om deze situatie te verbeteren? Zou het helpen als consumenten meer zouden betalen voor landbouwproducten? Nu betaalt een gemiddeld Nederlandse gezin al tientallen jaren relatief weinig voor deze producten. Door het verhogen van de kwaliteit zou de prijs omhoog kunnen.

In de Nederlandse landbouw worden veel goedkope producten met een relatief hoge kwaliteit geproduceerd

Dit is geen oplossing omdat er in de Nederlandse landbouw een ongebruikelijke verhouding tussen kwantiteit en kwaliteit is. Over het algemeen geldt op de wereldmarkten het uitgangspunt om zoveel mogelijk te produceren voor zo laag mogelijke kosten. Dat leidt niet alleen tot een lage prijs maar ook tot een relatief lage kwaliteit. In de Nederlandse landbouw worden echter veel goedkope producten met een relatief hoge kwaliteit geproduceerd.

Meer producten uit eigen land

Consumenten kunnen mogelijk ook meer Nederlandse producten kopen. In de landen om ons heen is het vrij normaal om vooral producten uit het eigen land te kopen. Daar wordt het de consumenten ook gemakkelijk gemaakt door op de verpakkingen de nationale symbolen duidelijk weer te geven. In Nederland staat er soms een vlaggetje of een korte tekst die laat zien dat een product in ons land is gemaakt. Het valt in veel gevallen niet op of het is onduidelijk dat iets uit Nederland komt.

Wat mij betreft is een fatsoenlijk inkomen van boeren geen verantwoordelijkheid van consumenten maar van de overheid

Verantwoordelijkheid consumenten

Zijn consumenten verantwoordelijk om hierin mee te doen? Maar vooral, helpt dit om het inkomen van de boeren te vergroten? Het probleem is dat drie kwart van onze landbouwproducten worden geëxporteerd. Die kunnen we nooit allemaal in Nederland zelf kopen. Moeten we dan meer gaan betalen voor Nederlandse producten en buitenlandse producten weren? Dat werkt niet omdat handelsovereenkomsten dit verbieden. We kunnen ook niet verwachten dat de consumenten in andere landen in de toekomst meer zullen betalen om de Nederlandse boeren te steunen. Wat mij betreft is een fatsoenlijk inkomen van boeren geen verantwoordelijkheid van consumenten maar van de overheid.

Snel delen

Image
Bart Gremmen

Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin