Kunstmest dit voorjaar fors duurder

01-03 | |
De kunstmestmarkt is in februari ontploft. Foto: Canva
De kunstmestmarkt is in februari ontploft. Foto: Canva

Stikstofmeststof Kalkammonsalpeter (KAS) is vorige maand fors in prijs gestegen. Vergeleken met een paar weken geleden moet voor deze kunstmest al snel € 4 tot € 5 per 100 kilo meer worden betaald. Het verschil met vorig najaar is nog groter.

De kunstmestmarkt is in februari ontploft. De KAS-notering steeg eerst in week 5 met € 3,40 en in week 7 nog eens met € 1. KAS Nutramon los noteert inmiddels € 25,80 per 100 kilo (bron: groothandel Triferto). Het einde van de prijsstijging lijkt bovendien nog niet in zicht.

Lees ook: Alle kunstmestsoorten op hoger prijsniveau

De energieprijzen – gas en olie – blijven stijgen en ook granen en soja zijn flink aan de prijs, waardoor de vraag naar stikstof toeneemt. Daarbij zit de ureumprijs eveneens in lift. Door deze mondiale ontwikkelingen moet de Nederlandse boer aanmerkelijk meer voor KAS betalen dan tijdens de voorverkoop van afgelopen najaar. Het verschil is zelfs € 5,40 per 100 kilo.

Omdat akkerbouwers en veehouders de meeste kunstmest nu inslaan, doet dit extra pijn. Ook al geven handelaren aan dat boeren wel iets meer in de voorverkoop gekocht hebben dan in andere jaren. De KAS-prijsverschillen tussen het najaar en eind februari zijn zelden zo groot als nu het geval is. Sterker: een jaar geleden was KAS tijdens de voorverkoop zelfs duurder dan eind februari.

Prijsverschil van € 5,40

Een prijsverschil van € 5,40 per 100 kilo kan behoorlijk uitmaken. Volgens NMI Agro (Nutriënten Management Instituut) heeft een gemiddelde melkveehouder – afhankelijk van grondsoort en regelgeving – grofweg 500 kilo KAS per hectare nodig. Dit betekent dat een veehouder die 100 hectare land moet instrooien nu krap € 3.000 meer moet betalen dan hij in het najaar kwijt zou zijn geweest.

Akkerbouwers

Voor een akkerbouwer is de grotere kostenpost lastiger te bepalen. Niet alleen grondtype, maar ook teelt speelt een rol. Voor aardappelen is weinig kunstmest nodig, voor graan juist relatief veel. In het veenkoloniale gebied rekent NMI met een verbruik van 450 tot 500 kilo KAS per hectare. Maar op de Flevolandse klei kan dit volgens het instituut bijvoorbeeld wel het dubbele zijn.

Boeren moesten tussen 2011 en de eerste maanden van 2016 bijvoorbeeld bijna altijd meer betalen dan nu

De hoge kunstmestprijzen van dit moment zijn overigens relatief. In de afgelopen twee jaar was KAS altijd goedkoper dan nu, maar in de jaren daarvoor was dat wel anders. Boeren moesten tussen 2011 en de eerste maanden van 2016 bijvoorbeeld bijna altijd meer betalen dan nu. Dat blijkt uit cijfers van Wageningen University & Research.

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.