Kunstmestbedrijven profiteren van hoge prijzen

14-02 | |
kunstmestbedrijven
Een fabriek van het bedrijf OCI. OCI maakt onder andere kunstmest. Het bedrijf is gevestigd op Chemelot. Foto: Flip Franssen / Hollandse Hoogte

De winst van kunstmestbedrijf OCI is afgelopen jaar gestegen naar € 1,2 miljard ($ 1,3 miljard). Dit is meer dan driekwart miljard hoger ten opzichte van 2021.

De aangepaste brutowinst (ebitda) nam met 54% toe naar € 3,6 miljard. De omzet steeg met 54% tot € 9 miljard. Het kunstmestbedrijf, dat aan de Amsterdamse beurs genoteerd is, heeft volop geprofiteerd van de hoge prijzen voor zijn producten. De prijzen gingen afgelopen jaar fors omhoog, deels als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Stikstofprijs gedaald

Wel is de prijs voor stikstof de laatste tijd wat gedaald. Maar OCI ziet dat boeren ook extra willen planten, met name in de Verenigde Staten. Voor methanol, een ander product van OCI, voorziet het bedrijf door de heropening van de Chinese economie een goed jaar.

Yara heeft eveneens klinkende cijfers

Ook kunstmestproducent Yara kwam vorige week met klinkende cijfers. De winst over 2022 kwam uit op € 2,6 miljard, ruim 7 keer zo hoog als het resultaat in 2021. De ebitda nam toe met 69% naar € 4,6 miljard. De jaaromzet ging van € 14,8 miljard ($ 16 miljard) in 2021 naar € 22,3 miljard vorig jaar. Het Noorse concern leverde minder kunstmest en andere stikstofproducten, maar kon de prijzen zo sterk opvoeren dat de omzet en het nettoresultaat toch hard stegen.

In Europa verkocht Yara bijna een vijfde minder van zijn producten dan een jaar eerder. In Noord- en Zuid-Amerika daalden de verkopen met een kwart. Ook in de laatste 3 maanden van het jaar bleven de omzet en het nettoresultaat stijgen door hogere prijzen. Maar de hoeveelheid verkochte kunstmest en aanverwante producten daalde met 23%, omdat boeren en distributeurs in de nabije toekomst een prijsdaling verwachtten. Daardoor stelde een aanzienlijke groep klanten hun aankopen uit.

Medeauteur: Jan Willem Veldman

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer