Kunstmestfabrikant OCI boert goed bij hoge prijzen

08-08 | |
Een fabriek van het bedrijf OCI in Geleen. Foto: ANP
Een fabriek van het bedrijf OCI in Geleen. Foto: ANP

Een stijging van bijna 15%. Zo hard ging de beurskoers van kunstmestfabrikant OCI in de afgelopen twee weken omhoog.

De afgelopen maanden staat de aandelenwaarde van het bedrijf op topniveau. Niet alleen op de beurs boert OCI goed. Vorige week presenteerde het kwartaalresultaten. De omzet verdubbelde nagenoeg en de nettowinst steeg met 322% naar ruim € 517 miljoen. De fabrikant verwacht dat de wereldwijde kunstmestmarkt de komende jaren structureel verschuift naar een vraagmarkt. Oorzaak: de hoge gasprijzen in Europa, die leiden tot een beperktere productie van kunstmest. Wanneer de verkoopprijzen onder het niveau van de productiekosten liggen, zal er meer capaciteit tijdelijk verdwijnen, zo verwacht OCI.

De koers van voerfabrikant ForFarmers lag afgelopen vrijdag bijna 14% hoger dan twee weken eerder. Mogelijke oorzaak is enige verlichting op de graanmarkt door het vertrek van de eerste schepen uit de haven van Odessa in Oekraïne de afgelopen tijd. Dat leidt tot mogelijk lagere inputkosten voor de fabrikant. Deze week publiceert ForFarmers zijn halfjaarupdate, waarvoor het enkele weken geleden al liet weten met betere cijfers dan eerder verwacht te komen.

Bayer

De hardste daler in de groep van food- en agribedrijven die Food&Agribusiness volgt op de beurs was Bayer. Het chemiebedrijf publiceerde halfjaarcijfers met meer omzet en brutobedrijfsresultaat voor de landbouwtak. Vanwege de goede cijfers verhoogde het zijn verwachting voor het gehele jaar. Desondanks daalde de aandelenwaarde met ruim 6%. Mogelijk vanwege de voorziening van bijna € 700 miljoen die het bedrijf nam voor een schikking in een zaak over milieuschade aangericht door Monsanto. Dat komt bovenop de berg aan Roundup-aanklachten.

Beyond Meat

Een opvallende koersontwikkeling, die we niet terugzien in de tweewekelijkse verandering, is die van Beyond Meat. De producent van vleesvervangers publiceerde vrijdag ook halfjaarcijfers. De resultaten waren niet zo positief met een daling van de omzet, een toenemend verlies en naar beneden bijgestelde verwachtingen voor het hele jaar. Desondanks steeg de koers op de dag van publicatie met meer dan 21%. Uit cijfers van Nasdaq blijkt echter dat er groot deel van de aandelen ‘geshort’ werden. Hierbij lenen beleggers aandelen en verkopen die. Later kopen ze die aandelen terug voor een lagere prijs en geven ze de aandelen weer terug aan degenen van wie ze geleend hebben. Daarbij profiteren de beleggers van een koersdaling. Door de grote hoeveelheid aan aandelen die op deze manier is verhandeld, lijkt de hoge koers tijdelijk te zijn en niet de ‘echte’ waarde te zijn die beleggers aan Beyond Meat geven.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer