Kunstmestfabrikant OCI houdt opmars vast

20-09-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De stijgende prijzen voor energie lijkt de koers van kunstmestfabrikant OCI niet te raken.

Ruim 10% steeg de koers in de afgelopen twee weken, in een maand tijd is de koers met een kwart gestegen. Met een koers van net iets meer dan € 23 is het aandeel nu bijna de helft meer waard dan eind 2020. Ook de Duits kunstmestfabrikant K+S deed het goed op de beurs met een toename van 4%. Het aandeel K+S staat inmiddels 63% hoger dan eind 2020.

Yara lijdt onder hoge prijzen aardgas

De koers van Yara dook fors naar beneden in de afgelopen weken. Yara is een van de grootste producenten van stikstofkunstmest wereldwijd en heeft flink te lijden onder de hoge prijzen voor aardgas, een van de belangrijkste grondstoffen en energiebron voor het productieproces. Eind vorige week maakte Yara bekend dat het het de productie van ammoniak fors terugschroeft in Europa en ongeveer 40% van de capaciteit stillegt. Dat leidde tot een koersdaling van 3,7% afgelopen vrijdag 17 september, maandag 20 september daalde de koers opnieuw.

Gebrek aan onderdelen

Trekkerfabrikanten Deere en Agco hoorden in de afgelopen weken bij de grote verliezers met een daling van 10,3% voor Deere en 8,6% voor Agco. Voor Agco betrekent dat opnieuw de inzet van een daling na de laatste piek in augustus, die zich ook begin deze week aan het begin van de handel voortzette.

Ook Deere moest aan het begin van de handel in New York opnieuw een flinke dip incasseren. Het aandeel opende op $ 340,64 per aandeel en ging daarna verder omlaag. Het lijkt erop dat er een correctie gaande is voor de koers van de trekkerfabrikanten die in de afgelopen bijna twee jaar een forse stijging boekten. Dat heeft mogelijk te maken met het bijstellen van hooggespannen verwachtingen voor dit jaar, omdat de tekorten aan chips en andere onderdelen effect krijgen op de productie.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer