Doorgaan naar artikel

Kunstmestfabrikant OCI verkoopt meer, omzet daalt

Kunstmest strooien. Foto: Ronald Hissink

Kunstmest strooien. Foto: Ronald Hissink

Kunstmestfabrikant OCI verkocht in het tweede kwartaal 6% meer dan een kwartaal eerder. De omzet en het nettoresultaat daalden echter.

Onder de streep bleef er een verlies van $ 20 miljoen over, tegenover een winst van $ 37 miljoen vorig jaar. De omzet daalde met 8% naar $ 875 miljoen. Dat blijkt uit de financiële cijfers die het bedrijf donderdag 27 augustus publiceerde.

Daling verkoopprijzen

Een van de grote oorzaken voor de lagere resultaten is de daling van verkoopprijzen in het tweede kwartaal. Inmiddels zijn de verkoopprijzen voor ureum en methanol weer hersteld, aldus OCI. Dat maakt, samen met een ‘lage kosten-positie’, dat de vooruitzichten de afgelopen maanden positiever zijn geworden en dat OCI goed gepositioneerd is ten opzichte van concurrenten.

Eigen gemaakte producten

Het kunstmestbedrijf produceerde in de drie maanden een record aan eigen gemaakte producten. Het volume steeg naar 3,3 miljoen ton. Over het eerste halfjaar van 2020 steeg het volume naar 6 miljoen ton, 26% meer dan een jaar eerder en tevens een record.

2021 ziet er positief uit

Volgens OCI ziet de wereldwijde markt voor stikstofmeststoffen er voor de rest van 2020 en 2021 positief uit. Er is sterke vraag vanuit belangrijke importerende landen, met name India en Brazilië, en een toename van de wereldwijde vraag naar mais. Dat komt doordat de vraag naar bioethanol, waarvoor mais een belangrijke grondstof is, weer herstelt en door grote aankopen vanuit China.

De ureumprijzen zijn sinds een dieptepunt in het tweede kwartaal met meer dan 30% gestegen. De ammoniakprijzen blijven achter vanwege een zwakke industriële vraag.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin