Doorgaan naar artikel

Kunstmestfabrikant OCI ziet koers ruim 6% dalen

OCI noteerde in Q2-2020 een omzetverlies van 8%, ten opzichte van datzelfde kwartaal in 2019. Foto: ANP

OCI noteerde in Q2-2020 een omzetverlies van 8%, ten opzichte van datzelfde kwartaal in 2019. Foto: ANP

De beurskoers van kunstmestproducent OCI daalde de afgelopen twee weken met 6,4% tot € 11,23 per aandeel. Daarmee is het concern de tweede grootste daler van de agrifoodbedrijven die Food&Agribusiness volgt op de beurs.

Oorzaak van de rode cijfers is het tegenvallende kwartaalresultaat dat het concern eind augustus presenteerde. OCI noteerde in Q2-2020 een omzetverlies van 8%, ten opzichte van datzelfde kwartaal in 2019, goed voor ruim $ 875 miljoen. De ebitda (winst voor rente, belastingen en afschrijvingen) daalde met 20% tot $ 220 miljoen. Die cijfers zagen er voor het eerste kwartaal dit jaar compleet anders uit. Toen boekte de kunstmestfabrikant nog 9% meer omzet ($ 1,7 miljard). De ebitda steeg toen met 2% tot $ 413 miljoen, ten opzichte van het eerste kwartaal in 2019.

Ook kali- en zoutproducent K+S noteerde rode cijfers ten opzichte van twee weken geleden (-5,8%). Lage kaliprijzen spelen een grote rol in de tegenvallende cijfers.

JBS levert winst weer in

Waar de Braziliaanse vleesverwerker JBS twee weken geleden nog schitterde op de beurs (+12,5%) door positieve kwartaalresultaten, is dat aandeel JBS twee weken later met 10,3% gedaald en is JBS de grootste verliezer op de beurs. De vleesverwerker kwam negatief in het nieuws, omdat het geen actieplan zou hebben om ontbossing tegen te gaan. Beleggers en investeerders werden gewaarschuwd om voorzichtig te zijn met investeringen in de Braziliaanse vleesgigant. Dat leidde al gauw tot een reeks rode cijfers op de beurs. Slechts twee dagen werd er een minimale plus genoteerd (<1%).

CNH Industrial uit dipje

Na de teleurstellende kwartaalcijfers die machinefabrikant CNH Industrial presenteerde eind juli dit jaar, zit een aandeel CNH Industrial de laatste weken weer in de lift. Ten opzichte van twee weken geleden steeg de koers met 8% tot $ 8,26 per aandeel op vrijdag 4 september. De machinefabrikant kondigde onder andere aan dat een van haar trekkermerken Steyr de markt vergroot in Litouwen.

Ook Südzucker noteerde een plus van 8%, tot € 16,91 per aandeel. Een piek van +7,2% was zichtbaar op 26 augustus. Volgens berichtgeving is de koersbeweging aangewakkerd door een positief analistencommentaar.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin