Kunstmestfabrikant Yara voert winst op

11-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De Noorse kunstmestfabrikant Yara voerde de winst in het vierde kwartaal van 2019 op van $ 157 miljoen naar $ 199 miljoen: een stijging van 27%.

Tegelijkertijd werd er wel minder omzet gedraaid: $ 3,03 miljard tegenover $ 3,5 miljard in dezelfde periode in 2018. Dat blijkt uit de financiële resultaten die het bedrijf vorige week presenteerde.

Lagere gasprijzen

“De resultaten laten betere commerciële marges en lagere gaskosten zien”, aldus CEO Svein Tore Holsether. Yara verwacht dat de prijzen voor gas in de eerste helft van 2020 lager zullen zijn dan een jaar eerder. Ook verwacht het bedrijf dat krappere graanmarkten de vraag naar kunstmest zouden kunnen versterken.

Tegenslag door prijsdaling stikstof en fosfaat

Hoewel de resultaten positief waren, was er in het productiesegment tegenslag door een prijsdaling van stikstof en fosfaat, die maar deels werd rechtgetrokken door lagere gasprijzen. Ook presteerden op sommige productielocaties onvoldoende. De totale hoeveelheid aan eindproducten lag dan ook 216 kiloton lager dan een jaar eerder.

Afstoten niet-kunstmestdivisie

In juni maakte Yara bekend haar niet-kunstmestdivisie, het onderdeel dat industriële stikstof maakt, af te willen stoten of apart naar de beurs te willen brengen. Tijdens de publicatie van de resultaten liet Yara weten dat halverwege 2020 duidelijk moet worden wat er gebeurt met de divisie.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer