Kunstmestmarkt nu vooral afwachtende markt

25-04 | |
Foto: Jan Willem van Vliet
Foto: Jan Willem van Vliet

De laatste weken is het iets rustiger op de kunstmestmarkt. Alleen kali wordt duurder.

De kunstmestmarkt is de laatste weken in iets rustiger vaarwater gekomen. De prijzen zijn nog steeds torenhoog, maar de stikstofnotering ging tenminste niet verder omhoog. KAS blijft steken op een prijsniveau van € 97,30 per 100 kg. Dat is nog altijd aanzienlijk meer dan een jaar geleden. Toen werd € 28,90 per 100 kg betaald (bron: groothandel Triferto).

Afwachtende markt

De huidige marktbalans is vooral het gevolg van een zeer afwachtende markt. Handelaren willen met deze hoge KAS-prijzen niet onnodig positie innemen en boeren zijn zeer voorzichtig. Veel akkerbouwers hebben geen bijzonder jaar achter de rug en de huidige termijnopbrengsten betalen de rekening ook niet.

Veehouders kampen dan weer met hoge voerprijzen. Daarbij speelt mee dat er onder akkerbouwers meer vraaguitval van kunstmest is. Er gaat meer drijfmest het land op. De zeer matige vraag gaat echter moeiteloos samen met het onverminderd krappe aanbod. Grondstof ammoniak is beperkt beschikbaar en duur. Ook al doordat Russische schepen door de oorlog in Oekraïne niet meer in Europa mogen lossen. Van een traditionele KAS-prijsdaling in het voorjaar zal zeker geen sprake zijn.

Prijzen kali omhoog

In tegenstelling tot KAS blijven de prijzen voor kali ook nu nog naar boven gaan. Deze week komt er maar liefst € 4,40 bij de prijs op. Kali noteert zodoende € 69 per 100 kg. Het contrast met een jaar geleden wordt zo nog wat scherper. Toen noteerde kali € 29,30 per 100 kg. Er is simpelweg bijna geen aanbod. De Wit-Russische kali gaat vooral naar Brazilië en niet meer naar Europa. Dat probleem wordt de komende weken niet kleiner. Van alle meststoffen zal kali het snelst duurder worden.

Fosfaat dan. Daar is de marktsituatie vergelijkbaar met die van KAS. Ook hier geldt: hoge prijzen, maar relatief stabiel. Tripel superfosfaat noteert € 82,60 per 100 kg. Vorig jaar gingen de fosfaatprijzen rond deze tijd flink omhoog, maar toen werd niettemin fors minder betaald: € 48,20 per 100 kg.

Prognose: KAS stabiel, kali duurder.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer