Kunstmestmarkt ongewis, geen KAS- en kalinotering

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De gasprijs steeg in september explosief door. Veel kunstmestfabrikanten remden de productie.

De kunstmestmarkt is op dit moment zeer onvoorspelbaar. Sterker: groothandel Triferto is voor KAS zelfs gestopt met noteren. De laatste KAS-prijs was € 32,40 per 100 kilo. Het wegvallen van de KAS-notering heeft alles met de extreem gestegen gasprijs te maken. Kunstmestfabrieken hebben hun kostprijs voor de productie van kunstmest enorm zien stijgen en geven weinig duidelijkheid over prijzen en beschikbaarheid van KAS. Daar hebben ze een reden voor.

Gasprijs

De stijging van de gasprijsstijging is in een serieuze versnelling gekomen. Dat blijkt ook uit cijfers van TradeGas. Begin juni bedroeg de inkoopprijs van gas voor het eerstkomende kwartaal nog € 0,25 per kuub. Drie maanden later was dat al € 0,48 per kuub. In september gingen helemaal alle remmen los. In één maand tijd verdubbelde de gasprijs tot bijna € 0,93 per kuub.

Of de gasprijs nog verder doorstijgt, is onduidelijk. Wel duidelijk is dat kunstmestfabrikanten zoveel mogelijk hun productie proberen te drukken. Twee vragen hangen nu boven de markt: hoe ontwikkelt de gasprijs zich verder en wanneer gaan producenten weer op normale capaciteit draaien? Voor nu lijkt het er op dat nieuwe KAS-prijzen straks zeer hoog zullen zijn. Voor boeren is het enige voordeel dat zij nu nog geen product hoeven te kopen.

Geen kalinotering

Ondertussen heeft Triferto voor kali ook al geen notering meer. Deze meststof noteerde begin oktober nog € 45,60 per 100 kilo. Hier is de reden anders dan bij KAS. Er wordt voldoende product geproduceerd en de vraag is zeer goed. Alleen gaat bijna alle kali naar Zuid-Amerika waar een hoge prijs betaald wordt. Er is niet echt een Europese kaliprijs meer en om die reden is er ook geen notering.

Alleen tripel superfosfaat heeft nog een notering. Die blijft deze week gelijk: € 55,70 per 100 kilo. Deze in Nederland kleine markt is relatief stabiel, al tenderen fosfaatprijzen iets naar boven. Het prijsverschil met vorig jaar is zeer groot, ruim het dubbele.

Prognose: Nog geen zicht op nieuwe KAS-notering.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteurBeheer