Kunstmestproducent OCI verkocht meer tegen lagere prijzen

25-02-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Kunstmestproducent OCI heeft de laatste drie maanden van 2019 afgesloten met mindere resultaten dan een jaar eerder.

De aan de Amsterdamse beurs genoteerde onderneming verkocht meer van zijn producten, maar wel tegen lagere prijzen. Dat blijkt uit de kwartaal- en jaarresultaten die het bedrijf dinsdag 25 februari publiceerde.

22% meer kunstmest

OCI verkocht 22% meer kunstmest, maar maakte minder omzet in de kunstmesttak: $ 673 miljoen in het vierde kwartaal in 2019 tegenover $ 735 miljoen in dezelfde periode in 2018. De Ebitda, het resultaat voor rente, belastingen en afschrijving, daalde minder hard: van $ 241 miljoen naar $ 223 miljoen. Er werd onder andere geprofiteerd van lagere gasprijzen.

Totale omzet

Het Egyptische bedrijf sloot de verslagperiode af met een totale omzet van $ 848 miljoen en een Ebitda van $ 237 miljoen. Dat was een jaar eerder respectievelijk $ 942 miljoen en $ 269 miljoen. Het kwartaal werd afgesloten met een verlies van $ 43 miljoen, tegen $ 17 miljoen positief een jaar eerder.

Overgangsjaar

Topman Nassef Sawiris bestempelde 2019 als een overgangsjaar voor de onderneming. Dit jaar rekent het bedrijf op verdere volumegroei. Voor kunstmest verwacht OCI in 2020 gunstige omstandigheden door een beperkte groei van productie uitbreiding in de industrie, een groter landbouwareaal in gebruik in de Verenigde Staten en een sterke vraag vanuit importerende landen.

De onderneming neemt daarnaast zijn methanol-activiteiten onder de loep. Methanol wordt gemaakt uit biomassa en vooral gebruikt als groene grondstof voor brandstoffen en verf. Dat leidt mogelijk tot een gedeeltelijke verkoop van de divisie. In de Verenigde Staten had deze divisie vorig jaar naast lage prijzen ook te maken met onvoorziene sluiting van een grote productielocatie.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over


Beheer