Doorgaan naar artikel

Kunstmestfabrikant Yara naar halve capaciteit

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

De Noorse kunstmestfabrikant Yara reduceert voorlopig de productie van ammoniak en ureum in zijn fabrieken in Italië en Frankrijk.

Dat kondigt het bedrijf aan. Met deze reducties zal Yara – één van de grootste kunstmestproducenten wereldwijd – zijn productie van ammoniak en ureum in Europa tegen eind van de week gereduceerd hebben tot 45% van de totale capaciteit, verwacht het bedrijf. In dat percentage is ook meegenomen dat er onderhoudswerkzaamheden gaande zijn op andere locaties. Reden voor het verlagen van de productie zijn de torenhoge gasprijzen in Europa, die de afgelopen twee weken steeds nieuwe recordhoogten bereikten.

Hoge gasprijzen

Vorig jaar verlaagde het bedrijf ook al de productie van meststoffen in Europa vanwege de hoge gasprijzen. Toen lag ook tijdelijk de fabriek van Yara in Sluiskil (Zeeuws-Vlaanderen) stil. Eind van het jaar startte Yara de productie in Sluiskil weer op nadat de kunstmestprijzen omhoog gingen.

Nu wordt de productie gereduceerd van Yara-fabrieken in het Italiaanse Ferrara en het Franse Le Havre. De twee locaties zijn jaarlijks samen goed voor een productie van 1 miljoen ton ammoniak, en 0,9 miljoen ton ureum, zo meldt Yara zelf.

Continuïteit in de voedselketen verzekeren

Het bedrijf laat weten de actuele ontwikkelingen te volgen en te proberen met zijn wereldwijde productie klanten te blijven beleveren en continuïteit in de voedselketen te verzekeren. Tegelijk geeft het bedrijf aan daar waar nodig door ‘uitdagende marktomstandigheden’ de productie te verminderen.

Yara-directeur Svein Tore Holsether waarschuwde eerder deze week al voor een catastrofe in de wereldvoedselproductie als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne. Naast de impact van de hoge gasprijzen op de ammoniakproductie zijn Rusland en Belarus ook belangrijke leveranciers van meststoffen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin