Skip to content

KvK: aantal bedrijven gestegen naar bijna 2,2 miljoen

Het aantal bedrijven dat is ingeschreven in het Handelsregister van de KvK is flink gestegen.

Personeel van een restaurant maakt afhaalmaaltijden klaar. In de horeca werken veel ZZP’ers die zichzelf aan de eigenaar verhuren. Foto: ANP premium

Personeel van een restaurant maakt afhaalmaaltijden klaar. In de horeca werken veel ZZP’ers die zichzelf aan de eigenaar verhuren. Foto: ANP

Het aantal bedrijven dat is ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel is flink gestegen in 2021.

Op 1 januari telde de KvK bijna 2,2 miljoen bedrijven met een inschrijving. Het aantal starters was in december 2021 wel net iets lager dan in december 2020. Dat blijkt uit het KvK Trendrapport Bedrijfsleven over december 2021. Over het hele jaar kwamen er per saldo bijna 121.000 inschrijvingen bij (254.000 nieuwe inschrijvingen en 133.000 stoppers die zich uitschreven).

Volgens Joris Knoben, hoogleraar bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit, is het het aantal starters nog steeds erg groot vergeleken met de pre-coronatijd. “Dat geeft aan dat er nog steeds mensen zijn die genoeg vertrouwen hebben in de economie om een bedrijf te starten”, aldus de econoom.

Dienstverleners

Een belangrijk deel van het aantal starters en stoppers komt voor rekening van dienstverleners. Dat zijn in veel gevallen zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) die zijn ingeschreven bij de KvK. Het is een belangrijke factor in sectoren als de land- en tuinbouw, gezondheidszorg en horeca.

Het aantal stoppers in de land- en tuinbouw is in december relatief hoog volgens het rapport (ruim 50% meer dan in december 2020). Over het hele jaar 2021 nam het aantal stoppers echter slechts licht toe van 2.472 naar 2.764. Over het hele jaar gerekend nam het aantal bedrijven in de land- en tuinbouw wel toe met 1.369, volgens de KvK, vooral door het groeiend aantal ZZP’ers die zich richten op dienstverlening aan bedrijven. Het aantal land- en tuinbouwbedrijven zoals het CBS dat registreert volgens de Landbouwtelling neemt wel af.

Niet meer in dienst bij een bedrijf

Het aantal starters nam het hardst toe in de sector gezondheidszorg. Dat komt volgens de KvK met name door een toename van het aantal dienstverleners. Datzelfde geldt ook voor de horeca. Het is een trend dat personeel niet meer in dienst is bij een bedrijf, maar zichzelf verhuurt aan opdrachtgevers als zelfstandige.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin