Skip to content

​KVK: aantal foodtrucks in vijf jaar meer dan verdubbeld

Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foodtrucks zijn veel te vinden op festivals. - Foto: Canva/Maica

Foodtrucks zijn veel te vinden op festivals. - Foto: Canva/Maica

Het aantal foodtrucks in Nederland is de afgelopen vijf jaar meer dan verdubbeld. Dat meldt de Kamer van Koophandel (KVK) dinsdag op basis van cijfers uit het KVK Handelsregister.

In 2017 waren in Nederland bijna 1.200 foodtrucks geregistreerd, nu zijn dat er bijna 2.500. Het gaat om een toename van 110%.

Bijna de helft van de foodtrucks (iets minder dan 45%) staat geregistreerd in Noord- en Zuid-Holland. De twee provincies hebben er samen 1.113. In Drenthe zijn met 51 registraties de minste foodtrucks te vinden. In Noord-Holland zijn 21,1 trucks per 100.000 inwoners, gevolgd door 18,6 per 100.000 inwoners in Flevoland en 17,6 in Zeeland. In Overijssel zijn per 100.000 inwoners 8,1 foodtrucks geregistreerd. Overigens zegt de vestingsplaats volgens Onno van Gent, eigenaar van vraag en aanbodplatform Foodtruckbooking.com, niet veel. Het is zeer gebruikelijk dat eigenaren grote afstanden afleggen om op een festival of event te staan.

Festivals

De mobiele keukens worden met name ingezet bij festivals. Van Gent: “Ze dragen in belangrijke mate bij aan de sfeer. Daarbij vindt er een verschuiving plaats. De consument vindt niet alleen de kwaliteit van het eten belangrijk, hij vraagt ook om vernieuwing. Denk hierbij aan sushi, vegetarisch of vegan eten. Koken met producten van lokale ondernemers is daarnaast de trend. Een goede foodtruck onderscheidt zich met vers en gezond eten, gecombineerd met een origineel concept”, aldus Van Gent.

Fulltime ondernemers

Hij schat dat ongeveer 65% van de foodtruckondernemers dit inmiddels fulltime doet, terwijl het eerder vooral om parttimers ging. Van Gent verwacht ook niet dat er de aankomende jaren nog zo’n grote groei zal plaatsvinden: “Veel foodtruckondernemers zullen nu op een punt komen waar ze moeten beslissen of ze uitbreiden om er voldoende inkomen uit te blijven halen.”

Mede-auteur: Alieke Hilhorst

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin