Kwaliteit maakt bandbreedte uiennotering groter

17-11 | |
Uien worden verwerkt. Verwerkers merken dat klanten zien dat de uienmarkt in beweging is en nu partijen vastzetten op een langere termijn. - Foto: Ruud Ploeg
Uien worden verwerkt. Verwerkers merken dat klanten zien dat de uienmarkt in beweging is en nu partijen vastzetten op een langere termijn. - Foto: Ruud Ploeg

De uienteler is aan zet. Aan de verkoopzijde moest een stap omhoog worden gemaakt en dat is gedaan. Het prijsniveau op het boerenerf ligt ondertussen tussen € 30 en € 35 per 100 kilo.

De beurs in Emmeloord verhoogt deze week dan ook de noteringen, net zoals de telersbeurs in Goes en beurs Middenmeer dat eerder deze week deden. De bandbreedte van de noteringen in Emmeloord wordt breder, omdat het kwaliteitsverschil tussen de verschillende partijen toeneemt.

De kwaliteit van de uien is een aandachtspunt. De betere partijen worden er tussenuit gepikt, ook op termijn. Er zijn nu al partijen in het zuidwesten niet meer geschikt voor export. Op langere termijn (maart, april) worden (speculatief) dan ook uien gekocht voor € 40 plus.

De gemiddelde baalprijs ligt op € 35. Daar moeten ook stappen worden gemaakt. Voor de middel en de grove wordt deze week iets meer betaald. Het is aftasten hoeveel de rekt omhoog is.

Partijen uien vastzetten op langere termijn

Verwerkers merken dat klanten zien dat de uienmarkt in beweging is en nu partijen vastzetten op een langere termijn. Waar eerder orders voor over een dag of drie werden vastgezet, is die termijn verschoven naar een week. Mocht de baalprijs stijgen, dan zetten afnemers partijen liever op een lager niveau vast.

Over het algemeen loopt de export goed door. De afzet is vrij breed. In Senegal is het agentschap Agence de Régulation des Marchés (ARM) deze week bij elkaar gekomen om over het ingestelde prijsplafond voor uien te praten. Daar is helaas niets uitgekomen, waardoor exporteurs een pas op de plaats maken met afzet naar het land. De onzekerheid in afzet voor een van de belangrijkste afnemers van Nederlandse uien, maakt dat exporteurs verrast zijn dat de markt er niet op reageert.

Prognose: vaste stemming.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer