Kwaliteit van Duitse wijn jaargang 2020 hoog

Het Duitse wijnbouwareaal is 100.000 hectare, waarvan 23.000 hectare met Riesling. - Foto: AFP
Het Duitse wijnbouwareaal is 100.000 hectare, waarvan 23.000 hectare met Riesling. - Foto: AFP

Drie jaar met een tekort aan neerslag heeft ook nadelige gevolgen voor het productievolume in de Duitse wijnbouw. Vorig jaar was het seizoen voor de kwaliteit van de wijn echter goed.

Jaargang 2020 is voor de Duitse wijnbouw vanuit het oogpunt van kwaliteit een goed jaar. Volgens een recente inventarisatie van het Statistische Bundesamt (Destatis) haalt 32% van de wijnproductie het hoogste niveau, wat het recht geeft op het zegel Prädikatswein. Daarbij gaat het om een volume van 2,72 miljoen hectoliter. Een trede lager komt Qualitätswein met een aandeel van 64% ofwel 5,36 miljoen hectoliter. Slechts krap 0,3 miljoen hectoliter (4%) komt op de markt met de lagere kwaliteitslabels Wein of Landwein.

8,4 miljoen hectoliter

De totale Duitse wijnproductie bedroeg afgelopen jaar 8,41 miljoen hectoliter, inclusief most. Dat is een paar procent (2,3%) meer dan in 2019, maar desondanks blijft de productie 5,8% achter bij het gemiddelde van de zes voorafgaande jaren. Dat is volgens Destatis een gevolg van de droogte. Sinds 2018 was sprake van een tekort aan neerslag. Toch was 2018 qua productievolume nog een topjaar met 10,3 miljoen hectoliter. Gerekend vanaf 2010 was dat bovendien een record, want in geen enkel ander jaar is sindsdien de 10 miljoen hectoliter gehaald. In 2018 konden de wijnstokken profiteren van de zogenoemde alternantie. In 2017 was de oogst gering (zo’n 7,5 miljoen hectoliter), zodat de planten in het jaar daarop goed ‘uitgerust’ waren. Dit verschijnsel doet zich ook in andere fruitculturen voor.

De twee dominerende wijnbouwgebieden in het westen – Rheinhessen en Pfalz – produceerden samen 51% van het volume ofwel 2,53 hectoliter en 1,75 hectoliter. Ook de Moezel levert echter een substantieel deel, namelijk 1,42 miljoen hectoliter ofwel 17%. De regio’s Baden en Würrtemberg dragen 13% en 9% bij.

Wit, rood en rosé

De Duitse producenten zetten niet alleen in op witte wijnen, zoals de gemiddelde Nederlander mogelijk denkt. De rodewijnproductie (inclusief rosé) heeft een wezenlijk aandeel, hoewel de productie van de witte soorten overheerst. Concreet is het volume rode wijn voor 2020 een kleine 2,8 miljoen hectoliter. Het volume witte wijn bedraagt 5,7 miljoen hectoliter. Topjaar voor de rode wijn in Duitsland was bekeken over de afgelopen 10 jaar 2011 met een volume van 3,7 miljoen hectoliter.

Volgens het Duitse landbouwministerie is het Duitse wijnbouwareaal 100.000 hectare, waarvan 23.000 hectare met Riesling. Met deze wijnsoort neemt Duitsland als het op de oppervlakte aankomt wereldwijd een toppositie in.

Wijnbouw in Nederland

De Nederlandse wijnproductie in 2019 bedroeg 7.841 hectoliter (ongeveer 1.045.000 flessen) en dat is een gemiddeld jaar volgens de Nederlandse vereniging van Wijnproducenten. In 2018 was dit 9.500 hectoliter (1.250.000 flessen) wat als uitzonderlijk jaar geldt. Ongeveer twee derde van de Nederlandse productie is witte wijn en een derde rode wijn of rosé. Ieder jaar komt daar bovendien meer mousserende wijn en parelwijn bij. Er zijn rond de 140 wijngaarden en in totaal ongeveer 260 hectare wijngaard.

In elke provincie zijn meerdere wijngaarden; de meeste liggen in Gelderland en Limburg, gevolgd door Noord-Brabant, Noord-Holland en Overijssel.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur



Beheer