Doorgaan naar artikel

Kwart amateursporters gebruikt sportsupplementen

Een kwart van de amateursporters gebruikt wel eens sportsupplementen.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Een kwart van de amateursporters gebruikt wel eens sportsupplementen zoals eiwitshakes, isotone drank en energiegels.

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onder 7.000 amateursporters. Het gebruik neemt naar verwachting alleen maar toe, ondanks de risico’s die eraan kleven. Het gebruik vindt vooral plaats bij het uitoefenen van krachtsport, fitness, wielrennen en hardlopen.

Mannen gebruiken meer

Het gebruik van sportsupplementen is het hoogst in de leeftijdsgroep 25 tot 35 jaar. Mannen gebruiken deze supplementen meer dan vrouwen. Ook gebruiken zij het vaker en nemen ze meer verschillende producten in. Bovendien geven mannen vaker aan dat ze in de toekomst van plan zijn meer en vaker sportsupplementen te gaan gebruiken en nieuwe producten willen uitproberen.

De zogeheten ‘pre- en post-workout-supplementen’ zijn bedoeld om net voor of net na het sporten in te nemen. Ze claimen betere prestaties tijdens het sporten, doordat gebruikers er meer energie van krijgen. Ook zou het gebruik ervan leiden tot een betere focus en uithoudingsvermogen (pre-workout), of een beter herstel na afloop (post-workout).

Ingrediënten in sportsupplement

De meest voorkomende ingrediënten in de gebruikte supplementen zijn eiwit (proteïne), cafeïne, calcium, magnesium, vitamines en creatine. Uit het RIVM-onderzoek blijkt dat ongeveer één op de zes mensen niet weet welke ingrediënten in hun sportsupplement zitten. Dit geldt vooral voor vrouwen en voor jongeren van 15 tot 25 jaar. Ongeveer 10% van de producten die de ondervraagde sporters gebruiken, bevatte stoffen die schadelijk kunnen zijn. Dat geldt vooral voor producten met veel verschillende ingrediënten. Er kan bijvoorbeeld te veel van één stof in zitten. Ook kunnen er verboden ingrediënten of doping in zitten.

Mannen van 25 tot 35 jaar kunnen worden gezien als risicogroep, omdat zij vaker supplementen gebruiken. Uit hun antwoorden op de vragen blijkt dat ze vaker risicovol gedrag vertonen, zoals het resultaat belangrijker vinden dan eventuele bijwerkingen.

Bijwerkingen

Meer dan de helft van de ondervraagde sporters ervaart dat sportsupplementen werken. Verder ervaart bijna de helft wel eens bijwerkingen zoals hoofdpijn, slapeloosheid, hartkloppingen en maagklachten. Veel sporters die sportsupplementen gebruiken, drinken regelmatig koffie, energiedrank of alcohol. Soms doen ze dat tegelijk, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld te veel cafeïne binnenkrijgen. De meeste supplementgebruikers vragen zich niet af of de combinatie met andere middelen schadelijk kan zijn voor hun gezondheid.

Het is voor het eerst dat het RIVM het gebruik van deze middelen zo uitgebreid in kaart brengt. Het RIVM deed dit in opdracht van het bureau Risicobeoordeling & onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin