Doorgaan naar artikel

Kwart Europees sojagebruik ontbossingvrij in 2019

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Veld met sojabonen. Van de in de EU gebruikte soja kwam 80% uit gebieden met een laag risico op ontbossing. Foto: Canva premium

Veld met sojabonen. Van de in de EU gebruikte soja kwam 80% uit gebieden met een laag risico op ontbossing. Foto: Canva

Iets meer dan een kwart van de in Europa gebruikte soja was ontbossingsvrij gecertificeerd in 2019.

42% voldeed aan de Fefac Soy Sourcing Guidelines (SSG). Dat zijn richtlijnen voor de inkoop van duurzame soja, opgesteld door de Europese veevoerorganisatie Fefac. Van de in de EU gebruikte soja kwam 80% uit gebieden met een laag risico op ontbossing. Dat blijkt uit de nieuwe Europese Soja Monitor van het Initiatief Duurzame Handel (IDH).

Nederland bovenaan lijst

In 2019 was er in Europa een lichte stijging in het gebruik van SSG-conforme- en ontbossingsvrije soja. Desondanks daalde de hoeveelheid SSG-conforme- en ontbossingsvrije soja voor de meeste individuele landen. In Nederland was alle soja die gebruikt werd SSG-conform en ook gecertificeerd ontbossingsvrij. Daarmee staat Nederland samen met Noorwegen bovenaan de lijst van landen die de meeste duurzame soja gebruikt.

33 miljoen ton SSG-conforme soja geproduceerd

In totaal werd er bijna 30 miljoen ton netto aan sojaschroot gebruikt in de EU. Voor de berekening van de cijfers werden import en export van sojabonen, sojaschroot en ingebedde soja (soja gebruikt voor de productie van dierlijke producten) en Europese productie met elkaar verrekend. Wereldwijd werd er ongeveer 33 miljoen ton SSG-conforme soja geproduceerd. Hiervan komt naar schatting bijna 16 miljoen ton in de EU terecht.

Vraag nar conversievrije en traceerbare soja

Volgens IDH waren sommige sojahandelaren terughoudend om informatie te delen over hun sojaprogramma‘s, volumes, herkomst en bestemmingen. Enkele handelaren lieten weten dat er een gebrek aan vraag is naar hun eigen SSG-conforme sojaprogramma, terwijl de vraag naar traceerbare en conversievrije soja juist toenam. “Het lijkt erop dat veel van de handelaren zich richten op de verkoop van RTRS (een duurzaam soja-programma) en andere dominante gecertificeerde sojastandaarden en daarnaast hun eigen oplossingen beginnen aan te bieden voor conversievrije en traceerbare soja. We verwachten dat die trend zich in de toekomst zal voortzetten.”

De term ontbossingsvrije soja gebruikt IDH in zijn rapport voor soja die valt onder zes sojaprogramma‘s, waaronder RTRS en Proterra, waarbij ontbossingsvrij een criterium is.

Lees ook: Soja zonder ontbossing moet standaard worden in EU

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin