Doorgaan naar artikel

Kwart meer omzet voor Syngenta in 2021

Syngenta premium

Hoofdkantoor van Syngenta in Basel. De onderneming boekte vorig jaar een flinke omzetgroei. - Foto: Reuters

Zaden- en gewasbeschermingsmiddelenbedrijf Syngenta Group maakte in 2021 bijna een kwart meer omzet dan een jaar eerder.

De omzet kwam uit op ruim $ 28 miljard. Ook de brutowinst nam toe: de ebitda (resultaat voor belastingen, afschrijvingen en rente) groeide met 14% tot $ 4,6 miljard. De groei die het concern liet zien, was groter dan de groei in de markt, aldus Syngenta. Er werd vooral meer volume verkocht. Er was vooral groei in China, wat sinds 2017 de thuismarkt is omdat het bedrijf toen eigendom werd van het Chinese staatsbedrijf CHemChina.

Omzet groeit flink in China

Onder de Syngenta Group vallen Syngenta Gewasbescherming, Adama, Syngenta Seeds en Syngenta Group China. Dat laatste bedrijf liet de meeste omzetgroei zien. De omzet nam toe met 41% tot ruim $ 7 miljard. De omzet van Modern Agriculture Platform-centra in China verdubbelde in 2021 en was goed voor $ 1,8 miljard. Deze centra bieden Chinese boeren ondersteuning in het duurzaam verhogen van opbrengsten.

De omzet van Syngenta Gewasbescherming nam toe met 19% tot $ 14 miljard. De meeste groei was er in China, met 27%.

Adama zag een groei van 24% vorig jaar, met wederom de meeste groei in China (+59%). Er werd vorig jaar een Chinees bedrijf overgenomen waardoor de omzet groeide. Adama bouwt onder andere zijn activiteiten in groene middelen uit. Het introduceerde onder andere een biostimulant op basis van plantextracten voor gebruik in de wijnbouw.

In de zadenbusiness herstelde de vraag naar bloemzaad weer na een moeilijk jaar in 2020. Er was een omzetgroei van 17% in 2021. Ook de verkopen van groentezaden namen toe.

Actief in Rusland en Oekraïne

Syngenta is ook actief in Rusland en Oekraïne. Beide landen zijn goed voor elk minder dan 2% van de omzet van het bedrijf. Een woordvoerder laat aan persbureau Bloomberg weten dat het blijft leveren aan de regio. “Onze zakelijke activiteiten in Oekraïne zijn momenteel niet gericht op winst; het gaat om het verstrekken van broodnodige landbouwinputs op krediet met een hoog risico op wanbetaling”, zei een woordvoerder van het bedrijf in antwoord op vragen. “De goederen die we verzenden, zijn niet meer verzekerd tegen verliezen. We nemen deze hoge risico’s bewust en geloven dat dit het juiste is om te doen.” In het jaarverslag stelt Syngenta dat de impact van de oorlog op het bedrijf nog onduidelijk is.

Syngenta wil dit jaar naar de beurs in Shanghai. Die beursgang ligt op koers.

Beheer
WP Admin