Doorgaan naar artikel

Kwartaalwinst Lamb Weston groeit met 61%

De Amerikaanse fritesproducent Lamb Weston maakte afgelopen kwartaal 61% meer winst dan een jaar eerder.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De Amerikaanse fritesproducent Lamb Weston maakte afgelopen kwartaal 61% meer winst dan een jaar eerder. In het betreffende derde kwartaal van gebroken boekjaar 2022 kwam de winst uit op $ 107 miljoen. Ook de omzet steeg, hoewel minder fors, met 7% tot $ 955 miljoen. De ebitda (de winst voor belastingen, afschrijvingen en rente) nam toe met 31% tot $ 220 miljoen.

Volgens het bedrijf heeft het betere cijfers geboekt vanwege ‘sterke prijsacties’ die het uitvoerde door aanzienlijke stijging van input-, productie-, en aanvoerkosten. “Onze prijsacties, samen met de productieproductiviteit en inspanningen om kosten te verminderen, zorgden voor een opeenvolgende en jaar-op-jaar verbetering van onze brutomarge, ondanks dat de Omicron-variant de vraag in onze restaurant- en foodservicekanalen beïnvloedde en de productie- en distributieactiviteiten meer verstoorde dan we hadden verwacht. Bovendien bleven beperkingen in wereldwijde logistieke netwerken onze internationale verkoopvolumes aanzienlijk beperken”, aldus CEO Tom Werner. De omzetstijging van 7% kwam voor 12% door prijsstijgingen bij een volumedaling van 5% door minder export en een kleiner volume dat richting de retail ging.

Verwachtingen naar boven bijgesteld

De producent loopt naar eigen zeggen op schema om de financiële doelstellingen voor 2022 te halen. De stijging van de kosten voor aardappelen als gevolg van een uitzonderlijk slechte oogst in de VS is in lijn met de verwachting. Om het effect van de inflatie te beperken, wil Lamb Weston acties blijven voeren op gebied van prijsstelling, productiviteit en kostenbeheer. Het bedrijf stelde de verwachtingen voor het gehele jaar iets naar boven bij. Daar waren beleggers blij mee, want de beurskoers liet een stijging zien.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin