Skip to content

Kweekvlees gedurfde stap van PHW Group

Het Duitse PHW Group, in Nederland eigenaar van Groenland Group, investeert in kweekvlees.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De CEO van één van Europa’s grootste pluimveeslachterijen wond er geen doekjes om in een interview in een Duitse krant: de Europese Unie moet haast maken met het toestaan van kweekvlees.

Voor je het weet is kweekvlees toegestaan op de Amerikaanse en Aziatische markt en heeft Europa het nakijken. Dat zegt topman Peter Wesjohann van PHW Group niet zonder reden natuurlijk. Het is in het belang van zijn bedrijf. Het Duitse PHW Group, in Nederland eigenaar van Groenland Group, investeert in kweekvlees. De pluimveeslachter is één van de financiers van het Israëlische kweekvleesbedrijf Supermeat en werkt er ook mee samen. De CEO noemt het zelfs ‘absoluut denkbaar’ om in Duitsland een fabriek voor kweekvlees te bouwen.

Ontwikkelingen kweekvlees

Niet iedereen ziet een toekomst in kweekvlees. Op dit moment is de productie nog duur, er is veel energie voor nodig, opschaling is een ding, er zijn nog steeds dierlijke cellen voor nodig en sommigen zien het als onnatuurlijk voedsel uit een laboratorium dat niemand zal willen eten. Desondanks worden er miljoenen in de nieuwe sector gestoken en gaan de ontwikkelingen door. Zo zijn alternatieven gevonden voor het kalfsserum uit bloed van ongeboren kalveren dat eerst nodig was voor de productie van kweekvlees. Ook worden steeds iets grotere productielocaties gebouwd en worden nieuwe en goedkopere manieren gevonden om het vlees te kunnen kweken. Op kleine schaal heeft het kweekvlees zich al bewezen door de verkoop ervan in enkele restaurants in Singapore, het enige land waar kweekvlees is toegestaan.

PHW Group neemt risico

Het is opvallend dat een echt vleesbedrijf zoals PHW Group al zo actief bezig is met kweekvlees. De meeste vleesbedrijven houden zich inmiddels bezig met plantaardige vleesvervangers, maar kweekvlees is vaak nog een stap te ver. De pluimveeslachter gelooft in deze ontwikkeling en dan geldt hoe eerder je erbij bent, hoe beter, zo moet Wesjohann denken. Toch is het ook een risico dat het bedrijf neemt. Ondanks alle ontwikkelingen zijn de toekomstverwachtingen nog onzeker. De kans dat de EU hierin voorop gaat lopen is vrij klein. En mocht de toelating er komen, dan is het nog de consument die bepaalt of kweekvlees een succes wordt.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin