Doorgaan naar artikel

Kweekvleesbedrijf Meatable wil in 2025 product op de markt

Meatable bracht voor het eerst afbeeldingen van het eerste kweekvleesproduct naar buiten. - Foto's: Meatable premium

Meatable bracht voor het eerst afbeeldingen van het eerste kweekvleesproduct naar buiten. - Foto's: Meatable

Het Nederlandse kweekvleesbedrijf Meatable verwacht zijn eerste kweekvleesproducten in 2025 aan consumenten te kunnen verkopen.

Het bedrijf bracht woensdag voor het eerst afbeeldingen van zijn kweekvleesworsten naar buiten. De worsten zijn het eerste product dat het bedrijf onthult. Meatable noemt het zelf ‘een grote doorbraak’ de eerste volledige producten aan de buitenwereld te kunnen laten zien.

Het bedrijf besloot worsten te maken om zo in te spelen op consumentenbehoeften in Europa en de Verenigde Staten. Meatable hoopt dat de worsten de eerste stap zijn om kweekvlees toegankelijker te maken voor het brede publiek.

Werken aan toestemming om kweekvlees te proeven

Het bedrijf werkt samen met toezichthouders in Nederland om kweekvlees te kunnen laten proeven. Dat is is nu nog niet toegestaan. De Tweede Kamer vroeg de regering in maart van dit jaar om dit mogelijk te maken. Wanneer proeverijen mogelijk zijn, wil Meatable zijn producten aan een sensorisch panel voorleggen, zodat het product geoptimaliseerd kan worden. De volgende stap is het indienen van het voedselveiligheidsdossier bij diverse instanties, waaronder de Europese voedselveiligheidsinstantie Efsa, voor goedkeuring.

Lees verder onder de foto

De twee oprichters hebben een worst kunnen proeven. Volgens een woordvoerder was het product voor hen niet te onderscheiden van echt vlees.
De twee oprichters hebben een worst kunnen proeven. Volgens een woordvoerder was het product voor hen niet te onderscheiden van echt vlees.

Worst in de pan horen sissen

Daan Luining, mede-oprichter en CTO van het bedrijf: “In de afgelopen vier jaar hebben we onze technologie voortdurend geïnnoveerd en ontwikkeld om het vandaag tot dit stadium te brengen waar we de worsten in een pan kunnen horen sissen, zien en, voor Krijn (mede-oprichter, red.) en mij, zelfs dit ongelooflijke product proeven dat we hebben gemaakt. Ik hoop dat meer mensen het snel kunnen proeven na de motie van de Nederlandse regering om gecontroleerd proeven mogelijk te maken. Dit zorgt ervoor dat mensen kunnen ervaren dat dit niet zomaar vlees is, het is vlees – 100% heerlijk vlees, identiek op elk vlak, maar zonder de nadelen.”

De twee oprichters hebben, na het aannemen van de motie door de Tweede Kamer een worst kunnen proeven. Volgens een woordvoerder was het product voor hen niet te onderscheiden van echt vlees. Een testpanel, specialisten en chefs gaan zich echter nog over het product buigen om het verder te verbeteren.

Lees meer over

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin