Laat de hongerwinter er buiten

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: ANP -
Foto: ANP

Boerenprotest lijkt nu richting consumentje pesten te gaan.

Actievoeren is druk op de ketel zetten. Per definitie. Met overleg lukt het niet, dan maar de straat op. Actieleiders zoeken bewust grenzen op van het toelaatbare en van wat het publiek pikt. ‘Wie verandering wil, moet druk zetten’, zegt FDF-voorman Marc van den Oever zelf.

Hopen dat de actie een andere invulling krijgt

Sympathie bij het publiek

Tot nu toe leek er verrassend veel sympathie te bestaan bij het publiek. Dat kon wel eens anders worden als er blokkades van supermarkten komen voor de kerstdagen. Was de actie van 1 oktober nog vooral een roep om waardering, en ging het later om het stikstofbeleid, nu lijkt het in de richting te gaan van consumentje pesten. Dat levert weinig goodwill op, valt te vrezen. Het is te hopen dat deze acties toch nog een andere invulling krijgen.

Het is regelrechte oorlogstaal

Hongerwinter

Een nogal bizarre brief die Van den Oever rondstuurde voorspelt weinig goeds. Hij schrijft: ‘75 jaar geleden kenden Nederlanders nog de smaak van honger’. Er klinkt een soort heimwee in door naar de hongerwinter, toen ‘de boer de meest gewaardeerde burger was…’. Is dat het soort waardering voor de boer waar Van den Oever nu naar terugverlangt? ‘Prepare for battle’, zo beëindigt hij zijn schrijven. Het is regelrechte oorlogstaal. Eerder al begon Sieta van Keimpema over een ‘burgeroorlog’.

Als zulke geluiden de overhand krijgen, loopt het straks toch nog uit de hand. Goed dat er ook andere stemmen zijn binnen de landbouw, en acties met een publieksvriendelijker karakter.Beheer