Laat Nederland geld uit herstelfonds liggen?

Foto: ANP
Foto: ANP

Een nieuwe regering in Nederland lijkt verder weg dan ooit. De politiek voert heftige debatten over het vertrouwen in Rutte en andere politieke kopstukken.

Van alle kanten wordt inmiddels aangedrongen om zo snel mogelijk een nieuwe regering vormen. Uitdagingen liggen er genoeg. De aanpak van de coronacrisis, de woningcrisis, klimaatcrisis, stikstofcrisis, de lijst is lang. Het wachten is ook nog op Nederlandse plannen voor economisch herstel, waar EU-geld voor beschikbaar is. Bijna € 700 miljard is beschikbaar in het Europese corona-herstelfonds. Het fonds is nog eens niet goedgekeurd door alle parlementen in de lidstaten. Maar de EU-commissie heeft al wel de plannen klaarliggen om in totaal € 800 miljard te lenen, onder meer voor de financiering van het herstelfonds.

Tijd dringt voor Nederland

Onder meer Italië en Spanje hebben hun plannen in grote lijn al wel klaar. De tijd begint te dringen voor Nederland, gaf oud minister van financiën Jeroen Dijsselbloem onlangs nog eens aan. Nederland was onder Rutte de grootste tegenstander van het steunfonds en eiste strikte voorwaarden. Het is te hopen dat die voorwaarden straks geen boemerang worden als Nederlandse projecten te laat zijn ingediend. Dan volgt ongetwijfeld een interessante discussie in de Kamer.

Groei VS

Ondertussen heeft de Amerikaans economie zich al hervat en groeit als kool. Deze week toonde de Federal Reserve zich positief over de ontwikkelingen van de economie, gesteund door een voorspoedig vaccinatieprogramma en de stimuleringsplannen van president Biden. Een deel van het coronasteunpakket van $ 1.900 miljard zit al in de portemonnees van de burgers in de VS. Nog eens zo’n bedrag wil de president uitrekken voor herstel en verbetering van de infrastructuur in de VS. Hoe dat allemaal betaald gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk op zijn zachtst gezegd. Maar het devies lijkt eerst investeren en dan financieren. De ervaring tot nu toe is dat er altijd genoeg geld is om de onvermijdelijke staatsleningen op te kopen. Bijvoorbeeld wel met geld dat anders in de Nederlandse economie was gestoken.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.