Label heeft sterke invloed op verkoop GMO-voeding

25-01-2022 | |
Foto: AP
Foto: AP

Het soort en de kleur van het label heeft invloed op de verkoop van voedingsmiddelen met genetisch gemodificeerde ingrediënten (GMO). Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek dat is gepubliceerd in het Journal of Marketing.

Sommige landen, zoals de VS en Brazilië, hebben een label op voedingsmiddelen dat aangeeft of ze genetisch gemodificeerd zijn. Andere landen, zoals de EU, kennen alleen een vermelding in de ingrediëntenlijst.

Conclusies

De onderzoekers trekken vier conclusies. Een label met daarop de vermelding dat het voedsel GMO-ingrediënten bevat (‘contains GMO’) maakt het voedingsmiddel veel onaantrekkelijker voor consumenten. De tweede conclusie is dat als ook het label ‘non-GMO’ wordt gebruikt op voeding, dat dat de verkoop van GMO-voeding extra omlaag drukt. Volgens de onderzoekers komt dat omdat consumenten huiverig staan tegenover het kunstmatig veranderen van het DNA in voeding of in de ingrediënten. Ondanks dat wetenschappers het over het algemeen als veilig beoordelen.

Kleur label

De derde conclusie is dat de kleur van het GMO-label veel invloed heeft. Een rode kleur drukt de verkoop veel meer dan een groen label. Ook de vorm heeft effect. Het GMO-label in de VS met de term ‘Bioengineered’, drukt de verkoop minder dan in Brazilië, waar het GMO-label een gele driehoek is. Volgens de onderzoekers associëren de consumenten het Braziliaanse logo met gevaar.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer