Doorgaan naar artikel

Lactalis zou oog hebben laten vallen op Danone

Foto: ANP premium

Foto: ANP

De Franse zuivelreus Lactalis zou volgens Franse bronnen een oogje hebben laten vallen op Danone.

Lactalis zou delen van de zuivelcollega over willen nemen of zelfs een bod willen doen op het hele beursgenoteerde bedrijf. Lactalis heeft zakenbank Perella Weinberg Partners ingehuurd om over mogelijke stappen te adviseren.

Lactalis staat er om bekend dat het voortdurend andere bedrijven overneemt. Eén van de recente voorbeelden is de aankoop van Bel Leerdammer en Bel Oekraïne van Groupe Bel. Bij die gelegenheid heeft Lactalis een groot aandelenbelang in Groupe Bel ook ‘ingeleverd’. Eerder al kocht het de Amerikaanse yoghurtfabrikant Stonyfield van Danone, dat gedwongen was dat bedrijf te verkopen om toestemming te krijgen voor de overname van WhiteWave (Alpro).

Een drastisch vernieuwingsprogramma

Danone staat al geruime tijd onder druk van activistische aandeelhouders die willen dat er bedrijfsonderdelen worden afgestoten. Die druk heeft vorig jaar mede geleid tot het aftreden van Emmanuel Faber als topman van het Franse bedrijf. Zijn opvolger, Antoine de Saint-Affrique, heeft in maart een drastisch vernieuwingsprogramma ingezet. Hij is er in ieder geval al in geslaagd de omzet in het eerste kwartaal met ruim 10% op te voeren, maar bij de kernactiviteiten zuivel bleven de verkopen stabiel en bij plantaardig is de groei teruggelopen naar enkele cijfers.

De Saint-Affrique wil de drie ‘pilaren’, zuivel/plantaardig, flessenwater en speciaal- en babyvoeding, behouden maar sluit niet uit dat er specifieke activiteiten, bijvoorbeeld in bepaalde landen, worden verkocht. Hij heeft het daarbij over het ‘opschonen’ van de portefeuille waarbij uiteindelijk 10% van de omzet wordt afgestoten.

Lactalis iets kleiner dan Danone

Zijn collega Emmanuel Besnier, eigenaar en CEO van Lactalis, heeft al enkele keren benadrukt dat hij zich bij de zuivel wil houden. Hij zou dus in ieder geval geen interesse hebben in Danone’s waterbusiness Evian die volgens experts wel degelijk in de etalage zou staan. Een ander obstakel is dat Lactalis met een omzet van € 21 miljard nog altijd een graadje kleiner is dan Danone. In Frankrijk zelf maar mogelijk ook in de VS zou een samengaan van beide bedrijven vermoedelijk ook stuiten op bezwaren van de concurrentiediensten.

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin