Lagarde vreest schade door corona en uitblijven herstelfonds

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank (ECB), vreest schade aan de economie door de tweede coronagolf die Europa teistert.

Daar komt zorg over het gesteggel over de EU-begroting nog bij. De Europese Unie moet dan ook ‘zonder vertraging’ het geld vrijmaken dat is bedoeld voor economisch herstel na de coronapandemie. Die dringende oproep deed Lagarde tijdens een hoorzitting voor het Europees Parlement. Ze herhaalde het voornemen van de ECB om in december extra steun vrij te maken.

Lagarde waarschuwde dat de tweede opleving van het virus de eurozone ernstig kan schaden. Door de herstelfondsen snel vrij te maken, zouden eurolanden met krappe begrotingen toch de mogelijkheid krijgen om de overheidsuitgaven te verhogen. Dit is ‘van kritiek belang’ om de economische klap van de pandemie te verzachten, zei Lagarde.

Veto

De oproep van Lagarde komt op het moment dat Hongarije en Polen hun veto hebben uitgesproken over de meerjarenbegroting en het coronaherstelfonds van de EU, die samen goed zijn voor € 1.800 miljard. Dat terwijl veel Europese landen door snel oplopende coronabesmettingen delen van het openbare leven weer gedeeltelijk stilleggen.

Hongarije en Polen weigeren in te stemmen met de meerjarenbegroting, omdat aan het ontvangen van EU-gelden strenge voorwaarden over het handhaven van de rechtsstaat zijn verbonden. De regeringen van de twee lidstaten worden ervan beschuldigd de onafhankelijkheid van de rechtspraak te beperken en kritische journalisten dwars te zitten.

Extra maatregelen

De centrale bank zelf komt volgende maand ook met extra stimuleringsmaatregelen, waarmee de ECB-preses haar eerdere belofte herhaalde. Sinds het uitbreken van de pandemie tuigde de centrale bank al een programma op waarmee voor € 1.350 miljard aan obligaties wordt opgekocht. Ook verstrekt de ECB uiterst goedkope leningen aan banken, zodat in crisistijd voldoende geld de economie in stroomt.

Lagarde noemde het positieve nieuws over de ontwikkeling van coronavaccins bemoedigend, maar waarschuwde dat het veel tijd zal kosten voordat die wijdverbreid beschikbaar zijn. Het stutten van de economie blijft dus nodig. ‘De belangrijkste uitdaging is de periode te overbruggen tot er veel is gevaccineerd’, aldus Lagarde.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.