Lage-btw-puzzel op groente en fruit

06-07 | |
Braakman
Jan Braakman Redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

Wat is groente en wat is fruit? Je zou er geen onderzoekscommissie voor nodig hebben om dat te kunnen beoordelen, zou je zeggen.

Maar staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en zijn collega Marnix van Rij (Financiën, Fiscaliteit en Belastingdienst) denken daar anders over. Zij leggen in een brief aan de Tweede Kamer uit dat er een commissie moet worden ingesteld die zich over die vraag gaat buigen. De vraag is namelijk niet zo eenvoudig te beantwoorden als het gaat om de verlaging van de btw op groenten en fruit.

De coalitie heeft afspraken gemaakt om te bezien of de btw op groente en fruit naar 0% kan worden verlaagd. Tegelijk zou de belasting op alcoholvrije dranken worden verhoogd en tegelijk moet worden bekeken of op termijn een suikerbelasting worden ingevoerd.

Juristen en fiscalisten

Ons belastingsysteem is inmiddels zo ingewikkeld geworden dat het niet mogelijk is om met een eenvoudige afspraak vast te leggen dat producten die we als groenten en fruit herkennen, kunnen worden vrijgesteld van btw. Of, zoals de bewindslieden zeggen: afbakening van groente- en fruitproducten voor de btw is een puzzel. En dus komen er juristen en fiscalisten aan te pas om te onderzoeken of een op het oog simpele opdracht – een btw-vrijstelling voor groenten en fruit – te onderzoeken. Het kabinet denkt op zijn vroegst in de loop van volgend jaar een antwoord te hebben op de vraag.

Te ingewikkeld om door te voeren

Hier dreigt wat we vaker zien in Den Haag. Een commissie onderzoekt en komt met een ingewikkeld antwoord, waar niemand blij mee is. Vervolgens constateert het kabinet dat een idee, waar velen het alleen om gezondheidsreden al mee eens is, te ingewikkeld is om door te voeren. Het einde van dit liedje laat zich al bijna voorspellen. Als op Prinsjesdag 2023 de belastingplannen voor 2024 moeten worden gepresenteerd wordt de btw-verlaging op groente en fruit andermaal op de lange baan geschoven.Beheer