Lage kaliprijzen drukken omzet en resultaat K+S

13-08-2020 | |
omzet K+S
Kunstmest strooien. De omzet van het Duitse mijnbouw- en kunstmestbedrijf lag in het tweede kwartaal € 38 miljoen lager. - Foto: K+S

Kali- en zoutmijnbouwbedrijf K+S boekte ook in het tweede kwartaal een lager omzet als gevolgd van lage prijzen op de wereldwijde kalimarkt.

De omzet van K+S daalde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met € 38 miljoen naar € 840 miljoen. Het resultaat voor afschrijvingen, rentekosten en belasting (ebitda) leverde € 42 miljoen in en komt daarmee op € 88 miljoen.

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers noemt het Duitse concern het resultaat solide, gezien de moeilijke randvoorwaarden waaronder het werk werd verricht. Onverwacht kwam de lagere omzet en het geringere operationele resultaat in ieder geval niet. Dat werd donderdag 13 augustus bij de presentatie van de cijfers toegelicht.

Voor het hele jaar gaat het mijnbouw- en kunstmestbedrijf nog steeds uit van een ebitda van € 520 miljoen. Daar gaat nog wel een post van € 40 miljoen voor herstructeringskosten vanaf. Vorig jaar was het ebitda-resultaat € 640 miljoen.

Divisie Americas in de etalage

De herstructurering moet onder meer leiden tot de verkoop van de operationele eenheid Americas. De uitvoering van dit eerder aangekondigde plan verloopt goed, ondanks de coronacrisis. “Ik vertrouw erop dat we nog voor het eind van het jaar een akkoord over de verkoop kunnen bereiken”, zegt CEO Burkhard Lohr.

Het plan is om daarna volledig te focussen op de verwerking van minerale meststoffen en specialiteiten. K+S komt er dan compleet anders uit te zien. Vooral slanker, want diverse beheersfuncties op de kantoren komen te vervallen. De daarmee te halen besparing raamt K+S op 30% van het huidige budget voor administratie en beheer. Dat komt neer op een kostenreductie van € 60 miljoen per jaar.

Aan de beurs in Frankfurt/Main werd een beetje humeurig gereageerd op de verslaglegging van het midkap-fonds: het aandeel noteerde in de ochtendhandel lager.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.