Lage rente drukt winsten Nederlandse banken

De voortdurende lage (negatieve) rentes drukken de winsten van de Nederlandse grootbanken.

Zowel ING, ABN Amro als Rabobank zagen hun winst fors dalen. Belangrijke oorzaak is de lage rentestand als gevolg van het stimuleringsbeleid van de ECB in de afgelopen jaren. De markt is volgepompt met geld door de opkoopprogramma’s van de ECB. “Extreem beleid van de ECB”, noemde topman Wiebe Draijer van Rabobank het tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Ophoging stroppenpot

De winstdaling van de Rabobank kwam voor een belangrijk deel door een flink ophoging van de stroppenpot. De rentemarge bleef nog redelijk op peil volgens de cijfers. Indirect drukte de lage rentestand toch nog flink op het resultaat van Rabobank. Verzekeraar Achmea met voormalig Rabo-dochter Interpolis moest een flinke veer laten door de lage rentes. Dat drukte het resultaat van Rabobank met 300 miljoen.

Bij ABN Amro was de winstdaling eveneens deels het gevolg van de lage rentestanden. ING hetzelfde verhaal. Overigens werden in de afgelopen jaren de winsten ook geregeld gedrukt door allerlei schikkingen en boetes. Banken zijn nu bovendien veel geld kwijt aan maatregelen tegen witwassen van geld.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.